Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Україна – Німеччина: успішні кроки до європейських та міжнародних стандартів судочинства

06 листопада 2017, 14:59

Міжнародне співробітництво є одним із важливих напрямків діяльності Апеляційного суду міста Києва.

З метою налагодження співпраці з міжнародними організаціями, Апеляційний суд міста Києва прагне розвивати тісні відносини з іноземними країнами: обмінюватись досвідом і сучасними технологіями у всіх галузях, шляхом проведення спільних проектів та робочих зустрічей.

Відтак, після продуктивного візиту делегації німецьких колег, наприкінці березня поточного року до стін Апеляційного суду міста Києва, налагодження співпраці між судовими органами обох європейських країн активно продовжується.

Задля всебічного вивчення досвіду діяльності Вищого суду землі в місті Ольденбург, а також з метою обговорення актуальних проблем у сфері правосудної діяльності, делегація суддів Апеляційного суду міста Києва здійснила зворотній візит до судових інституцій Нижньої Саксонії (Федеративна Республіка Німеччина).

IMG_2782

До складу української делегації, очолюваної заступником голови суду Віктором Глиняним,  увійшли: секретар судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду міста Києва Григорій Усик, судді судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду міста Києва Олена Мазурик, Людмила Махлай, Вікторія Шебуєва, Антоніна Пікуль та судді судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва Ольга Юрдига, Ірина Сілкова, Микола Ященко та Іван Мосьондз.

Візит було організовано Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва – вже сталим партнером Апеляційного суду міста Києва, за сприяння якого, впродовж трьох років обопільної співпраці регулярно проводяться українсько-німецькі робочі зустрічі з метою фахового обміну досвідом із правових питань, що виникають на ниві відправлення правосуддя. Завдяки таким зустрічам,  судді та працівники апарату Апеляційного суду міста Києва отримали можливість ознайомитись з особливостями та організацією судового процесу, обміну інноваціями та правовою культурою країни.

Відповідно до запланованої  програми візиту, фахова зустріч відбулася у Вищому суді землі міста Ольденбург, де українська делегація була люб’язно прийнята Президентом Суду, пані Анке ван Хофе та представником Німецького фонду міжнародного правового співробітництва, пані Еллен Хане.

Під час відкриття зустрічі пані Анке ван Хофе відзначила важливість таких заходів у налагодженні співпраці між двома європейськими країнами, оскільки спільні зусилля завжди ефективніші.

IMG_2785

Із вітальним словом від української сторони звернувся заступник голови Апеляційного суду міста Києва Віктор Глиняний, який відзначив цінність такого візиту, оскільки обмін досвідом та знаннями у правовій сфері, безперечно, слугуватиме на користь судових систем обох держав.

Віктор Глиняний представив німецьким колегам стан триваючої в Україні судової реформи та здійснив загальний огляд актуальних змін у сфері юстиції в Україні.

Загалом, на порядок денний було поставлено широке коло проблемних питань, які підлягали обговоренню у рамках двох головних тем: «Роль прокурора під час досудового розслідування» та «Юстиція і мас-медіа».

IMG_2783

За круглим столом, у дуже привітній атмосфері, сторони мали змогу приділити час обговоренню нагальних проблем судочинства обох країн та заслухати змістовні презентації українських та німецьких суддів у рамках тематики зустрічі.

IMG_2780

IMG_2784

Крім того, українська сторона мала можливість спостерігати за судовими засіданнями, що проходили у судових установах міста Ольденбург.

Наприкінці фахової зустрічі, німецькі колеги презентували кожному представнику української сторони Науково-практичний коментар та переклад Кримінально-процесуального кодексу Федеративної Республіки Німеччина, що був виданий за підтримки Німецького фонду міжнародного правового співробітництва, задля можливого запозичення найкращого зарубіжного досвіду у вітчизняній практиці.

IMG_2791

Судді Апеляційного суду міста Києва, що увійшли до складу делегації, дуже вдячні німецьким колегам за теплий прийом та змістовну зустріч, що мала практичне значення у рамках обміну досвідом щодо реформування вітчизняної судової системи. Подібні зустрічі є чи не найбільш дієвим механізмом запровадження якісного відправлення правосуддя у світлі стратегії євроінтеграції. Адже закордонний досвід переконує, що участь судів у процесі пошуку шляхів покращення якості їх роботи є запорукою позитивних змін у системі судочинства.

IMG_2792

Враховуючи найкращий досвід європейських судів, керівництво Апеляційного суду міста Києва на чолі з Ярославом Головачовим не зупиняється на досягнутому та прагне більш широко використовувати їх позитивну практику, наближуючи вітчизняне судочинство до європейських та міжнародних стандартів.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду