Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Апеляційному суді Волинської області відбувся брифінг для журналістів "Відкритість суду для ЗМІ та суспільства"

13 жовтня 2017, 10:13

Суспільство потребує відкритості судів, а суди - довіри до їхньої діяльності. І сьогодні судді-спікери і прес-секретарі Апеляційного та місцевих судів області навчались практичним навикам налагодження комунікації з суспільством та ЗМІ. Ділився своїм досвідом неперевершений спікер з Італії - радник зі стратегічних комунікацій Консультативної місії Єаропейського Союзу Лучіано Скамбіато Лічіарді. В команді і українські тренери - голова Комітету з комунікації Ради суддів України Олександр Сасевич та представник прес-служби Ради суддів України та суддівського самоврядування України Ольга Какауліна продемонстрували важливість ініціювання судами комунікації зі ЗМІ.

 

А напередодні, 11 жовтня 2017 року в Апеляційному суді Волинської області відбувся брифінг для журналістів "Відкритість суду для ЗМІ та суспільства. Способи налагодження плідної співпраці". Це була ініціатива Ради суддів України запитати у журналістів про їхнє бачення прозорості судової системи, сказати, що суди готові відповідати очікуванням суспільства відкритістю своєї роботи та залів судових засідань. Потребували обговорення і питання практичного втілення демократичних стандартів взаємодії судів, суддів - спікерів та журналістів, виконання професійних обов"язків журналістів під час судових засідань, доступу журналістів до матеріалів судових справ і рішень, професійна етика спілкування журналістів та суддів.

Захід розпочав голова Апеляційного суду Петро Філюк, який зазначив, що комунікація з суспільством через ЗМІ та громадські організації – це таке ж важливе завдання, як і здійснення правосуддя.

На сьогоднішній день Апеляційний суд Волинської області відкритий для громадськості, зокрема і шляхом вільного доступу до судових засідань, і наповненістю інформацією офіційного веб-сайт-сайту. «Ми самі запрошуємо журналістів, щоб приходили до нас на засідання, аби наші громадяни розуміли, чому саме такі рішення приймаються, знали, якими законами керується суддя, щоб потім не виникали зайві запитання, чому тим чи іншим способом вирішена справа. Ми завжди на зв’язку та готові до спілкування. От до прикладу, сьогодні було запрошено представників усіх ЗМІ, але задати запитання суддям прийшли лише журналісти Волинського телебачення та Волинської газети. Чи говорить це про те, що ЗМІ не хочуть заповнити інформаційний вакуум між суспільством та судами!?», - зазначив Петро Філюк.

 

Голова Комітету з комунікації Ради суддів України Олександр Сасевич, звертаючись до присутніх, закцентував свою увагу на тому, що за відкритістю полягає довіра до судової влади, саме для цього в судах обираються судді-спікери, для яких будуть проводитися семінари – тренінги, на яких навчатимуть доступою мовою інформувати суспільство про розгляд тої чи іншої резонансної справи.

Представник Консультативної місії Європейського союзу Лучіано Скамбіато Лічіарді зазначив, що журналісти знаходяться на службі у правди і тільки спільна праця, об’єднання представників ЗМІ і судової влади зробить діяльність судів ще більш прозорими і відкритими суспільству.

Суспільство через ЗМІ має бути поінформованим як про розгляд суспільно значимих справ, так і про діяльність судів і суддів. Тільки діалог щодо існуючих проблем та реальних кроків їх вирішення дозволить нам спільними зусиллями задовольнити потребу суспільства в одержанні неупередженої інформації, повернути довіру і здобути громадську підтримку", - зазначила Ольга Какауліна, представник прес-служби Ради суддів України та суддівського самоврядування.

Незважаючи на часту огульну критику ми і надалі працюватимемо ДЛЯ ЗАХИСТУ Ваших ПРАВ, СВОБОД і ЗАКОННИХ інтересів, демонструючи прозорість роботи суду та доступність до судових засідань! 

До речі, тренінг для судів України у 2017 році був уже 20-м.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду