Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся вебінар для суддів “Воєнні злочини та пов’язані з ними питання в умовах збройного конфлікту в Україні”

12 квітня 2024, 08:50

11 квітня 2024 року Національна школа суддів України спільно з Вищою школою магістратури (Італійська Республіка) та Національним інститутом юстиції (Республіка Болгарія) за підтримки Європейської мережі суддівської освіти провели вебінар для українських суддів із метою підвищення рівня кваліфікації "Воєнні злочини та пов’язані з ними питання в умовах збройного конфлікту в Україні".

Вітальними виступами навчальний захід розпочали ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, Генеральний секретар Європейської мережі суддівської освіти Інгрід Дервуа, заступник директора Національного інституту юстиції Сільвія Дімітрова та член Наглядової Ради, координатор міжнародного відділу Вищої школи магістратури Вінченцо Сгуббі.

Модерували роботу вебінару начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти НШСУ Тетяна Фулей та суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська, викладач НШСУ Максим Ходаківський.

Першу частину навчального дня провела експертка з правових питань, викладачка (тренерка) Національного інституту юстиції (Республіка Болгарія), експертка з правових питань в Європейській мережі суддівської освіти Татьяна Бочварова, яка детально розкрила та опрацювала із суддями актуальні теми:

– "Воєнні злочини згідно зі статтею 8 Римського статуту та склади злочинів до Римського статуту: воєнні злочини в контексті міжнародного та неміжнародного збройного конфлікту";

– "Воєнні злочини в контексті міжнародного збройного конфлікту: контекстуальні елементи та елементи основної поведінки. Контекст, зв'язок, відмінність від звичайних злочинів";

– "Категорії воєнних злочинів, вчинених під час міжнародного збройного конфлікту, згідно зі статтею 8 (2) (a) та статтею 82 (b) Римського статуту: грубі порушення Женевських конвенцій 1949 року; інші порушення законів і звичаїв війни; розрізнення; застосовні\чинні міжнародно-правові документи; коментарі";

– "Судова практика щодо воєнних злочинів: конкретні воєнні злочини та необхідні елементи в судовій практиці Міжнародного кримінального суду та інших міжнародних трибуналів";

 – "Відповідні докази. Правила, що регулюють збір доказів для цілей провадження в Міжнародному кримінальному суді";

– "Вимоги юрисдикції та особливості провадження в Міжнародному кримінальному суді (компліментарність, етапи провадження, застосовні покарання та пов’язані з цим питання)".

Другу частину навчання розпочав прокурор в Євроюсті від Італії Джанлука Форлані, який зробив загальний вступ до теми “Підходи Європейського Союзу та Ради Європи до ситуації в Україні”. Далі українські судді мали змогу прослухати фахові тематичні виступи міжнародних експертів.

Керівник відділу з питань кримінальної юстиції Генерального директорату з питань юстиції Європейської комісії Фабіо Джуффріда докладно розкрив тему "Підхід Європейського Союзу до агресії в Україні". Зокрема, були висвітлені питання щодо судового реагування та боротьби з безкарністю за злочини, вчиненими в умовах російської агресивної війни в Україні, та робочої групи “Freeze & Seize”, а також обговорені досягнення в галузі кримінальної юстиції: Висновки Ради щодо боротьби з безкарністю за злочини, вчинені у зв’язку з веденням Росією агресивної війни проти України (9 грудня 2022 р.); Рішення Ради щодо додавання порушення обмежувальних заходів Союзу до статті 83 (1) Договору про функціонування Європейського Союзу (TFEU); Пропозиція щодо директиви, спрямованої на гармонізацію правопорушень за порушення обмежувальних заходів Союзу, опублікована 2 грудня 2022 року (Пропозиція щодо Директиви Європейського Парламенту та Ради щодо визначення кримінальних правопорушень і покарань за порушення обмежувальних заходів Союзу). Зв’язок із Директивою про конфіскацію.

Командирований національний експерт від Італії – Євроюст, головний суперінтендант пенітенціарної поліції Департаменту пенітенціарних установ Міністерства юстиції Італії Серхіо Орланді виступив із темою "Євроюст та ситуація в Україні". Експерт зосередив увагу суддів на новій Постанові Європейського Парламенту та Євроюсту, змінах до Постанови (ЄС) 2018/1727 (Євроюст) щодо збору, збереження та аналізу доказів воєнних злочинів у Євроюсті, а також пропозиції до Постанови Європейського Парламенту та Ради щодо створення платформи для співпраці з метою підтримки функціонування Спільних слідчих груп.

Заключну лекцію на тему "Відповідь Ради Європи та Європейського суду з прав людини на злочин агресії в Україні" прочитав відряджений національний суддя до італійського підрозділу Європейського суду з прав людини Лоренцо Джаннеллі. У виступі експерт зробив акцент на двох важливих питаннях – виключення росії з Ради Європи з 16 березня 2022 року (переживаюча юрисдикція ЄСПЛ відповідно до ст. 58 Конвенції щодо фактів і упущень до 16 вересня 2022 року) та прецедентному праві ЄСПЛ, пов’язаному з російськими справами до та після конфлікту і міждержавними справами проти росії (зокрема, Велика Палата, 13.12.2023).

Протягом вебінару українські судді активно долучалися до загального обговорення тем та питань, які були предметом виступів міжнародних фахівців.

Національна школа суддів України