Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Забезпечення справедливого судового розгляду воєнних злочинів в Україні має вирішальне значення – суддя ВС

07 листопада 2023, 10:13

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Олександра Яновська взяла участь у роботі панельної дискусії «Fair Trials in Wars» («Справедливий суд щодо воєнних злочинів»), проведеної в межах щорічної конференції Міжнародної асоціації юристів (IBA).

Доповідачка розповіла про стан судової системи України в умовах повномасштабного вторгнення. Зокрема, вона звернула увагу на те, що через воєнні дії та окупацію низки населених пунктів близько 20 % судів тимчасово зупинили роботу. Крім того, 120 будівель судів були пошкоджені або зруйновані внаслідок ворожих обстрілів, а робота судів на підконтрольній Україні території ускладнена через відключення електроенергії, спричинені атаками на енергетичну систему країни, і нестачу кадрів, у тому числі й суддів, які були переведені в суди безпечніших регіонів.

Всі ці фактори в комплексі ускладнюють роботу судової системи України загалом і створюють велике навантаження на суддів.

Водночас Олександра Яновська зауважила, що пріоритетним завданням лишається забезпечення справедливості ухвалення судових рішень, яка є базовим правом кожної людини й гарантується ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Це стосується і воєнних злочинців, адже від справедливості судових процесів та ухвалених вироків залежатиме визнання міжнародною спільнотою відповідних рішень обґрунтованими і справедливими. Надалі саме ці рішення можуть стати основою для притягнення до відповідальності вищого військово-політичного керівництва рф.

«Наша основна мета – захист прав та інтересів усього цивілізованого світу. Ми хочемо притягнути до відповідальності вище керівництво країни-агресора не лише задля покарання, а й для створення прецеденту, щоб запобігти майбутнім агресивним війнам», – наголосила суддя.

Доповідачка також поінформувала слухачів про особливості здійснення правосуддя в Україні, приділивши увагу спеціальній процедурі кримінального провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia).

Олександра Яновська висловила переконання, що для розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів в Україні перспективною є робота над спеціалізацією суддів у загальних судах, проведення відповідних навчань та тренінгів.

В обговоренні також узяли участь виконавчий директор Міжнародної асоціації юристів (IBA) доктор Марк Елліс, екссуддя Міжнародного кримінального суду сер Говард Моррісон, експрокурор Міжнародного кримінального суду Фату Бенсуда, голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Мьосе, міжнародний адвокат у кримінальних справах Стівен Кей.

Верховний Суд