Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ККС ВС обговорили із суддею МКС Говардом Моррісоном питання щодо підвищення кваліфікації суддів України

07 листопада 2022, 11:35

3 листопада 2022 року відбулася робоча зустріч голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслава Кравченка з британським юристом суддею Міжнародного кримінального суду в Гаазі (2011–2021) Говардом Моррісоном.

Участь у зустрічі також взяли: секретар Третьої судової палати ККС ВС Герман Анісімов, суддя Третьої судової палати ККС ВС Юрій Луганський, заступник керівника департаменту аналітичної та правової роботи – начальник правового управління (ІІІ) Геннадій Зеленов, в. о. начальника відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Оксана Гунько.

Станіслав Кравченко поінформував британського колегу про місце і роль Верховного Суду в системі судоустрою України та зауважив, що на Касаційний кримінальний суд покладено завдання не лише розглядати кримінальні провадження в касаційному порядку, а й забезпечувати сталість та єдність судової практики. Також розповів про національне кримінальне законодавство, яке врегульовує, зокрема, правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

За його словами, попри велику кількість зареєстрованих злочинів агресії та воєнних злочинів (понад 43 тис.), є невелика кількість реальних підозрюваних (обвинувачених), адже більшість із них перебувають на території рф і сьогодні недосяжні для українського правосуддя. Законодавство України дозволяє застосовувати спеціальну процедуру кримінального провадження за відсутності підозрюваного або обвинуваченого (in absentia), і судова практика за цією процедурою має відповідати практиці світовій.

Голова ККС ВС зауважив, що ст. 438 КК України щодо порушення законів та звичаїв війни відсилає до міжнародних конвенцій, ратифікованих Україною. Тому надзвичайно важливо, щоб ще на стадії формування обвинувачення прокурорами правильно визначалися і застосовувалися норми європейських конвенцій.

Станіслав Кравченко наголосив, що судді України вже тривалий час готуються до розгляду злочинів проти агресії та воєнних злочинів, аналізують європейські конвенції та напрацьовують першу судову практику, закладаючи підґрунтя на майбутнє.

Говард Моррісон зазначив, що це його перший приїзд до Києва, і мета візиту – обговорити подальший процес підвищення кваліфікації українських суддів, які займатимуться розглядом злочинів проти агресії і воєнних злочинів. Ця підготовка буде фінансуватися урядом Великої Британії. Він наголосив на тому, що тренінги проводитимуться для того, щоб звернути увагу суддів на особливості міжнародного кримінального та гуманітарного права. Навчальний курс включатиме огляд міжнародного кримінального і гуманітарного права, а також розгляд спеціальних тем щодо притягнення до відповідальності вищого командування, написання судових вироків.

Британський юрист сказав, що прочитав наш КК України в перекладі англійською мовою і позитивно вражений його якістю, адже Кодекс містить такі склади правопорушень, як злочин агресії, екоциду та ін. За його словами, кримінальне законодавство України вже містить так багато всього, що передбачає міжнародне кримінальне законодавство. Тож він переконаний, що будь-який компетентний юрист у сфері кримінального права дуже швидко опанує всі тонкощі міжнародного кримінального права. А міжнародне гуманітарне право допоможе зрозуміти сферу охоплення Женевських конвенцій. Якщо говорити про справедливий суд, то, за переконаннями Говарда Моррісона, має йтися про застосування норм міжнародного права і відображення їх у судовому рішенні.

Станіслав Кравченко відповів, що судді України чудово розуміють, що таке справедливий суд, і добре усвідомлюють загрози для національної системи, якщо суспільство не вважатиме суд справедливим. І частиною цього справедливого правосуддя є належний захист, а також ефективний судовий розгляд та справедливе покарання.

Іноземний гість подякував українським колегам за те, що дозволили допомогти у такий складний час, і запевнив, що британська правова система робитиме все від неї залежне, щоб якнайкраще допомогти Україні.

Голова ККС ВС сказав, що міжнародна підтримка завжди була важливою для України, а зараз вона – неоціненна.

Верховний Суд