Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Делегація Верховного Суду відвідала з ознайомчим візитом ВС Канади

07 листопада 2022, 11:12

У рамках робочого візиту до Оттави (Канада) делегація Верховного Суду на запрошення Голови Верховного суду Канади Ришара Вагнера відвідала ВС Канади та зустрілася із суддями ВС Канади.

Українська делегація ознайомилася з роботою найвищого суду в судовій системі Канади, який є останньою інстанцією, в якій можна оскаржити рішення в цивільних, кримінальних або адміністративних справах, а також з історією цієї судової установи, що функціонує з 1875 року.

До складу ВС Канади входить 9 суддів. Вони поділилися з українськими колегами своїм баченням справедливого правосуддя, яке є запорукою для підвищення рівня довіри громадян, а також зупинилися на питанні єдності судової практики та її еволюції з огляду на суспільні контексти.

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв розповів канадським суддям про аспекти відправлення правосуддя під час війни, про нові загрози для суддів і працівників апарату суду, які виникли після повномасштабного вторгнення, а також про обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованих територіях.

Канадські колеги запевнили представників Верховного Суду, що продовжуватимуть підтримувати судову систему України. А представники української делегації подякували за допомогу і співпрацю задля наближення перемоги.

Окрім того, в рамках візиту до Канади Голова Верховного Суду Всеволод Князєв разом із Головою ВС Канади Ришаром Вагнером виступили в ефірах двох найбільших телевізійних каналів Канади CBC та СTV, а також дали пресконференцію для місцевих ЗМІ.

Всеволод Князєв подякував уряду і громадянам Канади за надану всебічну допомогу Україні. Він акцентував на тому, що в Україні вже вісім місяців триває повномасштабна війна, викликана агресією рф, а наша країна стала форпостом боротьби за демократичні цінності. За свої ідеали, за свій європейський і євроатлантичний вибір нам доводиться платити високу ціну. Тому Україні необхідна максимальна підтримка демократичних держав, зокрема Канади. Особливо нагальною є потреба у військовій, економічній та гуманітарній сферах.

Голова ВС закликав підтримати ініціативи України щодо заморожування російських активів та спрямування їх на відшкодування шкоди, заподіяної росією, а також стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо розгляду злочинів агресії рф і притягнення винних до відповідальності.

Окремо Всеволод Князєв зупинився на труднощах у роботі судової системи України та поділився історіями суддів, які захищають Батьківщину зі зброєю в руках, розповів про трагічні випадки загибелі таких суддів.

Голова Верховного суду Канади Ришар Вагнер заявив про всебічну підтримку України судовою системою Канади, про солідарність з українським народом та висловив захоплення суддями, які продовжують здійснювати правосуддя в умовах війни.

У рамках робочого візиту представники ВС зустрілися з послом України в Канаді Юлією Ковалів, а також із послом України в Республіці Польща – Василем Зваричем. Всеволод Князєв поінформував послів про ситуацію в судовій системі України, розповів про проблеми, які доводиться щодня розв’язувати суддям України під час воєнного стану.

До складу делегації увійшли Голова ВС Всеволод Князєв, суддя Касаційного господарського суду у складі ВС, заступник голови Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Іван Міщенко та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар. Робочий візит відбувається на запрошення Міжнародної організації з підготовки суддів (International Organization for Judicial Training, IOJT) та Національного суддівського інституту (National Judicial Institute, NJI).

Верховний Суд