Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Завдання студентів юридичних факультетів – накопичувати знання задля того, щоб стати фахівцями у сфері юриспруденції – М. Смокович

20 жовтня 2022, 18:02

«У цей нелегкий для України час у кожного – своє завдання і своя місія. У студентів – накопичувати і поглиблювати знання задля того, щоб стати потужними фахівцями у сфері юриспруденції, щоденна робота яких буде спрямована на благо утвердження верховенства права в Україні!», – сказав голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, відкриваючи Всеукраїнську онлайн-школу з адміністративного судочинства, робота якої тривала 13 і 14 жовтня 2022 року.

Очільник суду звернув увагу на те, що триває війна, у якій ворог намагається не лише окупувати території України, а й знищити український народ, його культуру та освіту. Підтвердженням є факти постійних ракетних, артилерійських обстрілів не об’єктів військової інфраструктури, а, зокрема, будівель вищих навчальних закладів України в містах Києві, Харкові, Ірпені, Миколаєві. Михайло Смокович зазначив, що організатори заходу розглядають Всеукраїнську онлайн-школу з адміністративного судочинства як інноваційний проєкт, завданням якого є спілкування з майбутніми правниками для того, щоб підготувати фахівців, спроможних забезпечувати функціонування країни у воєнний час, а також реалізувати план відновлення держави у післявоєнний період.

Під час заходу, організованого Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду спільно із Запорізьким національним університетом, Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого, Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація фахівців адміністративного права», судді КАС ВС Ян Берназюк,  Наталія Блажівська, Олена Губська, Альберт Єзеров, Олеся Радишевська, Семен Стеценко читали авторські лекції із професійного спрямування.

Студенти ознайомилися із загальними положеннями адміністративного судочинства. Зокрема, йшлося про завдання адміністративного судочинства; критерії, за якими суд оцінює правомірність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта публічного адміністрування; принципи адміністративного судочинства. Дізналися про розгляд адміністративних справ у порядку загального та спрощеного позовного провадження, особливості розгляду типових та зразкових справ, про дискреційні повноваження державних органів. Лектори розповіли і про предметну, інстанційну та територіальну юрисдикції адміністративних судів, офіційне з’ясування всіх обставин у справі, а також про перегляд судових рішень в адміністративних справах.

Крім того, судді КАС ВС вислухали думки і відповіли на запитання молоді щодо функціонування судової системи в Україні.

Слухачами лекцій стали здобувачі першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти, представники професорсько-викладацького складу українських правничих шкіл, юристи-практики, представники професійних правничих громадських організацій.

Верховний Суд