Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Належний рівень фінансування є однією з гарантій суддівської незалежності і стабільної роботи суду

28 січня 2021, 16:46

Для розв’язання проблеми хронічного недофінансування судової системи Міністерство фінансів України, Вища рада правосуддя та Державна судова адміністрація України мають виробити спільне бачення та сформувати із цього питання узгоджену позицію. Про це заявив Голова ВРП Андрій Овсієнко, виступаючи на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. 

«Це те, що потребує невідкладного об’єднання наших зусиль. Лише в результаті взаємодії Мінфіну, ВРП та ДСА України ми зможемо знайти кошти для забезпечення безперервного функціонування органів правосуддя та запобігти минулорічній ситуації, коли деякі суди були змушені призупиняти роботу. Ми маємо не допустити цього в нинішньому році», – зауважив Андрій Овсієнко.

За його словами, Вища рада правосуддя спільно з Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією України постійно намагаються вплинути на ситуацію та скоригувати її в межах своїх можливостей і повноважень. Однак без участі у цьому процесі Міністерства фінансів розв’язати проблему неможливо.

За минулий рік, повідомив Андрій Овсієнко, до ВРП надійшло більше 100 звернень від судів різних інстанцій та юрисдикцій. У них йшлося про проблеми з оплатою праці працівників апаратів судів, нестачу коштів на поточні видатки для здійснення правосуддя тощо.

Із початку нинішнього року до Вищої ради правосуддя надійшло вже 16 подібних звернень. «Ми в робочому порядку опрацьовуємо ці звернення разом із Державною судовою адміністрацією і шукаємо шляхи вирішення проблем щодо нестачі коштів у судах», – зазначив Голова ВРП. Він висловив сподівання на позитивні зрушення у цьому питанні – перегляд бюджетних показників за результатами I кварталу та внесення змін до Держбюджету 2021 року.

За інформацією в.о. Голови Державної судової адміністрації України Людмили Гізатуліної, планові показники Держбюджету-2021 за видатками на 159,1 мільйона менше порівняно з показниками, які були у Держбюджеті-2020 на кінець минулого року.

Вища рада правосуддя