Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кропивницький апеляційний суд провів перші судові засідання в режимі відеоконференції за участі сторін поза межами приміщення суду

29 квітня 2020, 12:43

У Кропивницькому  апеляційному суді відбулися перші судові засідання у цивільних справах  в режимі відеоконференції за участі сторін поза межами приміщення суду з використанням системи «EasyСon».

Необхідність здійснення дистанційного судового провадження зумовлена рядом обмежень, встановлених Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19, у зв’язку з чим були внесені зміни до процесуального закону.

Зокрема, статтю 212 Цивільного процесуального кодексу доповнено частиною 4, яка передбачає, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.  

Державна судова адміністрація України на виконання Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)", затвердила Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду.

Для забезпечення функціонування у Кропивницькому апеляційному суді системи відеоконференцзв’язку проведено ряд організаційних заходів та встановлено технічну можливість проведення судових засідань в режимі відеоконференції з учасниками судових процесів поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Відповідно до затвердженого Порядку суди мають змогу використовувати як  систему відеоконференцзв'язку Easycon, так і  інші доступні суду та учасникам судового процесу засоби, що забезпечують проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку та відповідають вимогам законодавства.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п’ять  днів до судового засідання.

Для підготовки судового засідання в режимі відеоконференції проводиться певна процедура.

Так, для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в системі відеоконференцзв’язку та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції системою.

У разі, якщо учасник не має електронного підпису, то він повинен попередньо зареєструватись в системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною системою засобів реєстрації. При цьому, в своїй заяві про участь у судовому засіданні, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису.

Рішення про можливість підтвердити особу учасника справи, що не має електронного підпису, а також рішення про обрання системи, що буде використана для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, приймається головуючим суддею, у провадженні якого знаходиться справа.

До початку відеоконференції секретар судового засідання зобов’язаний перевірити роботу системи.

Учасники судового засідання зобов’язані зайти та авторизуватися в Системі за 10 хвилин до початку судового засідання, активувати технічні засоби (мікрофон, навушники, камеру) та перевірити їх працездатність.

Хід і результати процесуальних дій, проведених у режимі відеоконференції, фіксуються судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відеозапису.

Ризики технічної неможливості участі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

За повідомленням прес-служби суду