Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжні заходи посадовцям Вінницької міської ради та менеджеру одного із місцевих товариств

29 квітня 2020, 10:19

Слідчі судді Вінницького міського суду Вінницької області розглянули клопотання про застосування запобіжних заходів стосовно посадовців Вінницької міської ради та менеджера одного із місцевих товариств, які підозрюються у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною другою статті 28 частиною другою статті 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України. На думку слідства, підозрювані, за попередньою змовою, у кінці 2019 року закупили близько 5 тис. тон технічної солі (для посипання доріг у місті під час ожеледиці) за завищеною ціною.

Згідно частиною першою статті 183 КПК України взяття під варту є винятковим запобіжним заходом, який застосовується, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м’яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченими у статті 177 цього ж Кодексу.

Під час судового розгляду, сторона обвинувачення не обґрунтувала підставу обрання запобіжних заходів у виді тримання під вартою даним особам на час слідства, а також не надала докази, які б аргументували ризики, визначенні пунктами 1, 3 частини першої статті 177 КПК України. Суд встановив, що підозрювані мають міцні соціальні зв’язки, працюють, раніше не судимі, мають постійні місця проживання, тому ризик переховування від органів досудового розслідування та суду відсутній.

За результатами повних та всебічних судових розглядів, суд застосував до одного підозрюваного запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту, іншим трьом особам – особисте зобов’язання. Також суд зобов’язав підозрюваних виконувати обов’язки, передбачені частиною п'ятою статті 194 КПК України.

Наразі тривають слідчі дії.

Важливо: Європейський суд з прав людини у рішенні від 12 лютого 2015 року по справі «Подвезько проти України» зазначив, що ризик того, що обвинувачений може переховуватися, не може оцінюватися виключно на підставі ступеня тяжкості можливого покарання. Він має оцінюватися з урахуванням ряду інших відповідних факторів, які можуть або підтвердити існування небезпеки переховування, або довести, що така можливість є настільки незначною, що може не виправдати досудове тримання під вартою.

Довідково: частина перша статті 17 Кримінального процесуального кодексу України – особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

За повідомленням прес-служби суду