Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як часто громадяни оскаржують постанови поліцейських про накладення штрафів, - коментар судді ТААС програмі "Грані" (відео)

29 січня 2020, 13:21

Порушення правил дорожнього руху, кримінальна та адміністративна відповідальність за це, а також процедура звернення до суду для оскарження постанови поліцейських про накладення штрафу – про все це говорили в ефірі програми «Грані». Спікерами програми стали:

  • Андрій Суховаров – суддя Третього апеляційного адміністративного суду;
  • Людмила Копиленко – речниця патрульної поліції в Дніпропетровській області;
  • Андрій Іскондяров – старший судовий експерт-автомеханік, трасолог Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Розпочали програму з невтішної статистики – за рік патрульні в Дніпропетровській області зареєстрували понад 13 тисяч фактів керування автівкою в нетверезому стані. Речниця патрульної поліції в області Людмила Копиленко розповіла, що торік в області сталося близько 300 аварій за участю водіїв, які сіли за кермо в алкогольному чи наркотичному сп’янінні.

Що ж стосується адміністративної відповідальності, то за 2019 рік поліцейські виписали постанов про накладення штрафів на понад 44 мільйони гривень.

Проте є й ті, хто не погоджується з постановами та звертається до суду для їх скасування.

«За 2019 рік до Третього апеляційного адміністративного суду надійшло 1433 апеляційних скарги, в яких громадяни оскаржують дії поліцейських щодо накладення штрафів. І це лише справи, які надійшли до апеляційного суду. Кількість справ щодо порушення ПДР, які розглядаються в судах першої інстанції, вдвічі більша», – розповів суддя Третього апеляційного адміністративного суду Андрій Суховаров.

Станом на 27 січня 2020 року до ТААС надійшло вже 185 справ про оскарження постанови про накладення штрафу за порушення правил дорожнього руху.

Найчастіше поліцейські штрафують громадян за перевищення швидкості, зупинки в заборонених місцях, посадку та висадку пасажирів у не відведених для цього місцях, порушення правил перевезення вантажу, а також розмови по телефону за кермом.

Суддя Третього апеляційного адміністративного розповів також про процедуру звернення до суду для оскарження постанови про притягнення до адмінвідповідальності.

«Після фіксації порушення громадянин має 10 днів на те, аби оскаржити постанову про накладення штрафу. Потім суд першої інстанції розглядає справу, далі сторонам дають 10 днів для подачі апеляційної скарги. Судовий збір у цій категорії справ не сплачується», – розповів суддя Андрій Суховаров.

В поліції впевнені, якщо збільшити суми штрафів за порушення ПДР, то громадяни стануть більш відповідальними. Проте, на думку судді, лише підвищення штрафів за порушення ПДР не дасть результату, до проблеми необхідно підходити комплексно.

 «Розпочинати треба з виховання в школі, дотримання елементарних норм поведінки та поваги до прав інших. Наступна складова – це нормативна база, яка регулює відповідальність за порушення закону, а третє – це висвітлення. Тобто, на мою думку, якщо сталося якесь порушення (кримінальне або ж адміністративне), то ЗМІ повинні говорити, що ось такий громадянин здійснив ось таке порушення. Необхідно називати прізвища і це, можливо, буде трохи лякати людей, що про них може піти такий розголос. Суспільство повинне сформувати негативне ставлення  до правопорушень, в тому числі і порушень правил дорожнього руху», – зазначив суддя ТААС Андрій Суховаров.

Повний випуск програми можна переглянути нижче або за посиланням  - https://www.youtube.com/watch?v=8fZmGiZfwFo.

За повідомленням прес-служби суду