Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Страсбурзі відбулася перша зустріч національних судових тренерів з кіберзлочинності та електронних доказів

17 липня 2019, 18:13

10-12 липня 2019 року у місті Страсбурзі (Франція) відбулася перша зустріч національних судових тренерів з кіберзлочинності та електронних доказів. Близько 100 суддів, прокурорів, представників навчальних закладів та інших інституцій з більш ніж 20 країн Європи, Африки, Латинської Америки та Азійсько-Тихоокеанського регіону зустрілися, щоб покращити свої знання щодо протидії кіберзлочинності та використання електронних доказів, а також у питанні застосування стандартів Будапештської конвенції про кіберзлочинність та досвіду роботи Комітету з питань конвенції про кіберзлочинність (T-CY).

Учасники обмінялися досвідом та обговорили проблеми, потреби та пріоритети, пов'язані з навчанням з питань кіберзлочинності та електронних доказів, а також розглянули наступні необхідні кроки для формування мережі національних тренерів з питань кіберзлочинності та електронних доказів.

Досвід показує, що судді та прокурори стикаються з труднощами у вирішенні нових реалій кібер-світу. Маттео Лучетті, менеджер програми в управлінні програми протидії кіберзлочинності Ради Європи (C-PROC) в Бухаресті, Румунія, зазначив у своїй презентації, що у той час, коли серед насильницьких злочинів у світі розкривається в середньому біля 46%, то шанси успішного розслідування кіберзлочинів в США зараз оцінюється лише в 0,05%. Серед типових кіберзлочинів: сексуальна експлуатація дітей онлайн, платіжне шахрайство, кримінальні он-лайн ринки, зближення злочинності і тероризму тощо.

Розробка стабільних навчальних програм – єдиний ефективний спосіб підвищення кваліфікації суддів та прокурорів для ефективного виконання своїх функцій. З цією метою Рада Європи співпрацює з країнами, щоб визначити їхні потреби, а потім працювати з ними. Очікується, що Рада Європи братиме участь підготовці національних тренерів, які зможуть проводити спеціальні курси, навчальні заклади отримають програми для навчання з питань кіберзлочинності на основі міжнародних стандартів, що дасть змогу забезпечити максимально можливу кількість майбутніх та практикуючих суддів та прокурорів базовими знаннями про кіберзлочинність та електронні докази.

Рада Європи також сприятиме створенню міжнародної мережі національних тренерів з питань судової практики щодо кіберзлочинності та електронних доказів, мета якої полягає у постійному обміні досвідом та інформацією у цій сфері.

 

Прес-центр судової влади України