Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про специфіку цивільно-правового статусу публічних фізичних осіб розповів суддя КЦС ВС Василь Крат

15 лютого 2019, 11:28

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Василь Крат взяв участь у круглому столі «Публічні фігури на юридичній шахівниці: дебют тривалої гри», організованому юридичним факультетом Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Учасниками заходу, що відбувся 8 лютого 2019 року, були представники наукової громадськості, суддівського корпусу, місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

За словами Василя Крата, специфічність правового статусу публічних фізичних осіб проявляється, по-перше, в особистій немайновій сфері. Так,  у вітчизняній судовій практиці і в численних рішеннях Європейського суду з прав людини наголошується на тому, що стосовно позовів про спростування недостовірної інформації для публічних фізичних осіб ставляться певні умови.

Cуддя зазначив, що на таких осіб покладаються додаткові обов’язки у порівнянні зі звичайними громадянами. Для прикладу він навів Закон України «Про запобігання корупції», який покладає на держслужбовців, що звільнилися, обов’язок протягом певного часу не розголошувати інформацію.

По-друге, специфічність правового статусу публічних фізичних осіб проявляється у майновій сфері. Зокрема, законодавством встановлено заборони на укладення ними окремих договорів.  «Наприклад, у тому ж Законі України «Про запобігання корупції» встановлено обмеження щодо договорів дарування, в тому числі з певним суб’єктним складом», – сказав Василь Крат.

Крім того, йшлося про заборону для тих, хто звільняється з публічної служби, працювати у певній сфері. «Отримав інформацію на попередньому місці роботи – не можеш укладати договори у відповідній сфері протягом певного періоду», – пояснив суддя. Понад те, додав він, наприклад, для колишніх держслужбовців законом навіть встановлено обмеження на представництво в суді.  

Василь Крат звернув увагу і на таку відмінність правового статусу публічних фізичних осіб від звичайних громадян, як їх обов’язок інформувати про зміну майнового стану.

За повідомленням прес-служби суду