Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українські судді ознайомилися з досвідом розгляду справ, пов’язаних із домашнім насильством у Канаді  

14 лютого 2019, 17:39

З 4 по 14 лютого 2019 року відбувся робочий візит делегації українських суддів на чолі з суддею Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надією Стефанів до Канади. Основною метою поїздки стало ознайомлення з канадським досвідом у розгляді справ, пов’язаних із домашнім насильством.

Нещодавно в Україні набрав чинності Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству» про запобігання та протидію домашньому насильству, але більшість українських суддів ще не має практичних навичок роботи з такими справами. Саме тому важливо ознайомитися з досвідом інших країн у розв'язанні проблем, пов’язаних із домашнім насильством.

Головуючий суддя Національного судового інституту Адель Кент поінформувала українську делегацію про особливості судової системи Канади та наголосила, що в їхній країні питаннями щодо домашнього насильства займаються не лише суди. Для комплексного вирішення проблеми залучені всі установи, які можуть запобігати її виникненню, забезпечити захист потерпілих або покарати кривдників. Крім того, увагу приділяють досудовому порядку врегулювання конфліктів та збереженню сімей, якщо це можливо.

Про теорію домашнього насильства та правила оцінки ризиків, факторів, що впливають на його появу повідомили координатори Програми «Homefront» Меган Костелло та Мелані Саватскі. Учасники делегації також розглянули канадське законодавство щодо домашнього насильства.

Українські судді відвідали притулок для жінок – жертв домашнього насильства YW Calgary та поспілкувалися з детективом Гвінет Аллін, яка є експертом із загроз. Пані Аллін окреслила основні професійні стандарти, які використовуються в поліції для оцінки ризиків у домашніх конфліктах.

Під час візиту до Спеціалізованого суду у справах домашнього насильства відбулися колегіальні обговорення за участю представників громадських та соціальних служб, поліції, прокуратури, виправної спільноти та програми звільнення, суддів, адвокатів та координаторів Програми «Homefront». Крім того, учасники обмінялися думками щодо питань проходження лікування осіб з психічними та психологічними розладами, алкогольною або наркотичною залежністю.

Судді Королівського суду Альберти поінформували українських колег про використання наказу про надзвичайний (екстрений) захист (ННЗ) для допомоги жертвам насилля. У випадках, коли людина відчуває загрозу для власного життя та здоров’я або життя та здоров’я своїх близьких, вона може звернутися до суду й отримати ННЗ вперше строком на 7 днів. За наказом кривдника можна тимчасово виселити обвинуваченого зі спільного житла (незалежно від форми власності), обмежити спілкування з партнером, змусити здати зброю або дозвіл на зареєстровану зброю. Також за ННЗ жертві тимчасово може надаватися одноосібна опіка над дітьми та володіння спільною власністю, наприклад, авто чи банківською карткою. За необхідності дія ННЗ може бути продовжена ще на 30 днів.

У Провінційному суді Британської Колумбії (Суррей) члени делегації мали змогу спостерігати за судовим процесом та зустрітися з його основними учасниками. Судді зустрілися і з Головуючим суддею щодо адміністративних питань Меліссою Гіллеспі, адвокатом Корони відділу з питань домашнього насильства, адвокатом захисту, представником Королівської канадської кінної поліції у Відділі з питань домашнього насильства та офіцером пробації.

На завершення учасники делегації говорили з іноземними експертами про суспільний та правовий контекст реагування на домашнє насильство в Канаді. Зокрема, йшлося про його поняття й різновиди, а також про негативний вплив на дітей.

Професор Ніколас Бала окреслив основні варіанти розвитку подій для жертв, такі як правові аспекти й розголошення відомостей, кримінальна відповідальність та постанови щодо екстреного захисту й винесення обвинувального вироку.

Приділили увагу й практичним питанням сімейного судочинства та благополуччя дитини, паралельним провадженням і висновкам. Крім того, судді ознайомилися із судовою практикою Канади у справах, пов’язаних із домашнім насильством.

Натомість українські судді повідомили канадським колегам про ситуацію щодо  практики застосування нового законодавства стосовно запобігання та протидії домашньому насильству в Україні. Суддя ККС ВС Надія Стефанів розповіла про інструменти протидії домашньому насильству, які вже широко застосовуються правоохоронними органами та громадськими організаціями в Україні, виділила проблемні питання, що виникають у суддів місцевих судів у процесі розгляду справ про вчинення домашнього насильства та наголосила на необхідності перейняти досвід Канади, що вже дав позитивні результати.

До складу української делегації увійшли також голова Хмельницького апеляційного суду Сергій Болотін, суддя Одеського апеляційного суду Альбіна Кадегроб, суддя Запорізького апеляційного суду Олександр Поляков, суддя Івано-Франківського міського суду Роман Хоростіль, суддя Дніпровського районного суду м. Києва Віра Левко, суддя Очаківського міського суду Миколаївської області Тетяна Шевиріна, суддя Хмельницького міськрайонного суду Сергій Марцинкевич, заступник начальника відділу підготовки кадрів Національної школи суддів України Галина Юровська та експерт українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи Валентина Ростопіра.

Навчальний візит організовано українсько-канадським Проектом «Підтримка судової реформи в Україні».

За повідомленням прес-служби суду