Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС взяв участь в обговоренні питання про доступ до правосуддя вразливих верств населення  

06 листопада 2018, 09:01

2–3 листопада суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду В’ячеслав Маринич узяв участь у міжнародній конференції «Доступ до правосуддя для вразливих верств населення у кримінальних справах у Херсонській, Миколаївській та Одеській областях», яка відбулася в Одесі.

Під час заходу відбулася презентація звіту, сформованого за результатами дослідження питання стосовно доступності правової допомоги у кримінальних провадженнях для вразливих категорій населення південних регіонів України. Документ був підготовлений у рамках проекту «Захисник», який реалізує громадська організація «Десяте квітня» за фінансової підтримки Ради Європи.

Дослідження відбувалось протягом вересня−жовтня 2018 року та охоплювало аналіз нормативної бази, що регулює доступ вразливих верств населення до правосуддя, судової практики; опитування представників судової системи, адвокатів, працівників центрів надання правової допомоги та правоохоронних органів, а також профільних неурядових організацій. Більшість із респондентів погодилися, що українське правосуддя загалом доступне для згаданих осіб, але водночас потрібно вирішити немало проблем.

Під час конференції зверталася увага на наявність факторів, які негативно позначаються на якості доступу до правосуддя, та на необхідність проведення відповідних змін з метою покращення ситуації. Зокрема, на шляху доступу до правосуддя виникають такі проблеми: відсутність доступу до захисника на етапі затримання, порушення процедури виклику слідчим та прокурором і фіксування часу фактичного затримання особи, значна тривалість розгляду судових справ, перевантаженість органів поліції, прокуратури та низька якість їхньої роботи, надзвичайна завантаженість і недоукомплектованість судів.

Зі свого боку, експерти з Молдови, Естонії та Литви розповіли, як працює інститут адвокатської допомоги в їхніх країнах, а також відповіли на запитання українських колег.

За результатами проведення конференції були сформовані рекомендації щодо покращення доступу до правосуддя вразливих верств населення у пілотних регіонах України.

За повідомленням прес-служби суду