Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч членів ВРП із представниками Міжнародного проекту «Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін»

26 жовтня 2018, 16:20

25 жовтня 2018 року у Вищій раді правосуддя відбулася зустріч із представниками міжнародного проекту «Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін», що впроваджується за підтримки Уряду Королівства Нідерландів.

Мета зустрічі – ознайомлення з Проектом «Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін», що є довготривалою та комплексною ініціативою, зумовленою відсутністю єдиних стандартів організації внутрішньої роботи судів в Україні, а також презентація напрацювань у межах Проекту та обговорення перспектив їх запровадження в системі цивільного та кримінального судочинства України.

Міжнародний експерт Проекту «Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін», суддя, заступник голови Амстердамського окружного суду (Королівство Нідерланди) Естер де Рой поінформувала учасників зустрічі про заходи, здійснені в межах Проекту.

«Для нас дуже важливо тримати вас у курсі того, що відбувається в межах Проекту. Ми розпочали роботу у групах, які поділені на цивільні та кримінальні гайдлайни (керівні вказівки). До складу робочих груп увійшли судді трьох пілотних судів – Ізмаїльського міськрайонного суду, Малиновського районного суду та апеляційного суду Одеської області. Роботу над Проектом поділено за темами, зокрема такими, як підготовче судове засідання, слухання по суті, відкладення судового розгляду, медіація»,– зазначила Естер де Рой.

Експерт поінформувала, що на сьогодні судді працюють безпосередньо над викладенням правил, які в подальшому мають бути обговорені у групах.

Естер де Рой зауважила, що гайдлайни – це щось незвичне для України, вони стосуються того, як судді використовують свою владу для здійснення правосуддя.

Радник з питань верховенства права регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Саймон Ван Дер Шенк зазначив, що Консультативна місія ЄС надає рекомендаційну та консультативну допомогу в галузі юриспруденції, однак судді самі мають зробити вибір та виробити правила поведінки.

Саймон Ван Дер Шенк поінформував, що наразі розроблено проект гайдлайнів у кримінальному судочинстві, який буде предметом обговорення у пілотних судах за участю адвокатів та прокурорів.

Члени Вищої ради правосуддя Ігор Артеменко та Лариса Швецова, які є діючими суддями, висловили готовність долучитися до роботи Проекту над створенням гайдлайнів у кримінальному та цивільному процесах, застосувати свої практичні знання та досвід, набутий під час роботи у Вищій раді правосуддя.

Зокрема, Лариса Швецова зазначила: «Оскільки одним із видів діяльності Вищої ради правосуддя є розгляд дисциплінарних справ стосовно суддів, вважаю, що на сьогодні тема створення гайдлайнів є актуальною. У разі їх створення судді матимуть певні правила розгляду справ, які нададуть можливість суспільству побачити, що справи розглядаються справедливим судом, а також буде дотриманий принцип незалежності суддів».

За словами Естер де Рой, для Проекту важлива підтримка Вищої ради правосуддя та участь членів ВРП у розробці правил поведінки для суддів.

За результатами зустрічі учасники домовились про продовження співпраці, зокрема про те, що після обговорення у пілотних судах проекти гайдлайнів у кримінальному та цивільному процесах будуть надані на експертизу до Вищої ради правосуддя.

Участь у зустрічі від Проекту «Суд, громадяни, суспільство, держава: співпраця заради змін» взяли: міжнародний експерт Проекту, суддя, заступник голови Амстердамського окружного суду (Королівство Нідерланди) Естер де Рой, міжнародний експерт Проекту, радник з питань верховенства права регіонального представництва Консультативної місії Європейського Союзу (EUAM) в Україні Саймон Ван Дер Шенк, заступник голови апеляційного суду Одеської області Андрій Дрішлюк, координатор Проекту Тетяна Шевиріна. Від Вищої ради правосуддя: члени Вищої ради правосуддя Ігор Артеменко та Лариса Швецова, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРП Владислав Гуртенко, завідувач відділу оприлюднення та аналізу публічної інформації управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП Лариса Бардаченко.

 Прес-центр судової влади України