Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості розгляду житлових спорів

25 жовтня 2018, 18:16

25 жовтня 2018 року в місті Києві Національною школою суддів України в межах підготовки суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів проведено тренінг на тему: “Особливості розгляду житлових спорів”.

Вітальними словами тренінг розпочали заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя  Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Галина Юровська (модератор) та суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук Олена Умнова. Модератор тренінгу окреслила мету, основні напрямки та з’ясувала очікування суддів від заходу. Галина Юровська зазначила, що житлові спори є одними з найскладніших у судовій практиці. Це зумовлено численними перетвореннями, які тривають в Україні. Розвиток житлового законодавства спрямовано на створення системи захисту житлових прав та законних інтересів суб’єктів права.

Суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко поінформувала про законодавство України та рішення Європейського суду з прав людини як джерело права. Судді взяли участь в експрес-опитуванні з використанням клікерів та модерованій дискусії, які провела суддя Полтавського районного суду Стелла Цибізова. Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці Тетяна Ізмайлова в ході презентації залучила суддів до розгляду спорів, що випливають із житлового (сімейного) кодексу, та зосередила увагу на різниці розгляду справ між статтями 405 ПК України та 71 ЖК України. Олена Умнова розглянула важливе питання щодо особливостей розгляду справ про виселення із гуртожитку, службового приміщення та у зв’язку з капітальним ремонтом житлового будинку, а також детально зупинилась на особливостях судових справ щодо виселення внаслідок звернення стягнення на предмет іпотеки та визнання ордеру недійсним. Жваво пройшла рольова гра. Судді були ініціативними під час виконання завдань у малих групах, які організувала суддя Березанського міського суду Київської області Тетяна Дудар.

Тренінг було насичено демонстрацією відео, проведенням модерованих дискусій, експрес-опитуванням, виконанням практичних завдань у малих групах. Корисним для покращення професійної майстерності було обговорення результатів та висновків. Модератор, викладачі-тренери надали вичерпні відповіді на усі запитання, що виникали.

Повний текст програми тренінгу розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.

За повідомленням прес-служби НШСУ