Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Вищій раді правосуддя проведено особистий прийом громадян  

22 жовтня 2018, 11:54

19 жовтня 2018 року начальник управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Лисенко Оксана Миколаївна провела особистий прийом громадян, які виявили бажання звернутися до Вищої ради правосуддя з приводу висвітлення обставин, що стосуються розгляду судами різних інстанцій судових справ за їхньою участю та ухвалення судових рішень, з якими скаржники не погоджуються.

Відвідувачі стверджували про недотримання, на їхню думку, вимог законодавства України судами різних інстанцій, що призвело до порушення їхніх прав та законних інтересів.

Лисенко О.М. вислухала громадян та з огляду на порушені ними питання поінформувала, що правосуддя в Україні здійснюється виключно судами та відповідно до визначених законом процедур судочинства.

Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається.

Вища рада правосуддя є незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, яка діє виключно в межах повноважень, визначених статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Статус, повноваження, засади організації та порядок діяльності Вищої ради правосуддя визначаються Конституцією України, законами України «Про Вищу раду правосуддя», «Про судоустрій і статус суддів».

Вища рада правосуддя не вправі втручатися у розгляд судових справ, надавати правову оцінку судовим рішенням. Позапроцесуального перегляду судових рішень чинним законодавством України не передбачено.

Згідно із Законом України «Про судоустрій і статус суддів» право на звернення зі скаргою щодо дисциплінарного проступку судді (дисциплінарною скаргою) має будь-яка особа. Громадяни здійснюють зазначене право особисто або через адвоката. Дисциплінарне провадження щодо судді здійснюють дисциплінарні палати Вищої ради правосуддя у порядку, визначеному Законом України «Про Вищу раду правосуддя», з урахуванням вимог цього Закону.

Скаржники, які скористалися таким правом, поцікавилися станом розгляду поданих дисциплінарних скарг та за необхідності долучили додаткові матеріали. Лисенко О.М. надала відповідну інформацію та додаткові роз’яснення щодо порядку здійснення дисциплінарного провадження стосовно суддів, а також поінформувала про вимоги до дисциплінарної скарги, зразок якої розміщено на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя.

Прес-центр судової влади України