Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судовий архів, 1961 рік. Комунальні «війни» та боротьба з приватним підприємництвом

08 жовтня 2018, 16:14

Новокаховський міський суд Херсонської області продовжує знайомити з судовими рішеннями, ухваленими за понад півсторічну історію діяльності суду.

Сьогодні здійснимо подорож у далекий 1961 рік. Про деякі сторони побуту жителів міста, соціальні умови, та про те, яка діяльність у минулому вважалася злочином, розповідають судові вироки у кримінальних справах.

Більшість кримінальних справ, які розглядались Новокаховським міським народним судом у 1961 році, стосувались випадків словесних образ та легких тілесних ушкоджень, приводом до яких ставали неприязні стосунки та конфлікти між громадянами під час спільного проживання в комунальних квартирах. Деякі з цих справ завершувались примиренням між сторонами, а у випадку судового вироку, винуватцю могли загрожувати громадський осуд або виправні роботи за місцем роботи без позбавлення волі з утриманням відсотків від заробітку на користь держави.

До загальної статистики злочинів, учинених на території міста Нова Каховка півсотні років тому, входили також дрібні крадіжки майна, у тому числі, на виробництві, хуліганство, незаконний вилов риби, самогоноваріння.

У цьому ряду окремо виділяються кримінальні справи, по яких особи обвинувачувались у вчиненні спекуляцій та незаконному підприємництві.

Так, у 1961 році Новокаховський міський народний суд у складі головуючого – народного судді та двох народних засідателів розглянув кримінальну справу щодо громадян, які обвинувачувались у тому, що систематично займались спекуляцією соняшникового насіння, яке перепродували в місті Нова Каховка через матір однієї з підсудних, отримуючи при цьому нетрудові доходи. Вироком суду, на підставі ст. 154 ч. 1 Кримінального кодексу УРСР (спекуляція) підсудну Р. було засуджено до штрафу в сумі 50 рублів у дохід держави, підсудного П. – до позбавлення волі у виправній трудовій колонії строком на 1 рік без застосування додаткових мір покарання, міру запобіжного заходу П. було змінено на взяття під варту з утриманням у тюрмі №1 м. Херсона до вступу вироку в законну силу. З кожного з підсудних було стягнуто в дохід держави по 10 рублів судових витрат по справі.

Суворо суд повівся і з неплатником аліментів: вироком суду громадянина Г. було засуджено на підставі ст. 114 КК УРСР (ухилення від сплати аліментів на  утримування дітей) до позбавлення волі у виправній трудовій колонії строком на 1 рік без застосування додаткових мір покарання, стягнуто з підсудного в дохід держави пять рублів судових витрат. Підсудного в залі суду було взято під варту.

Обвинувачення, пред’явлене Г., полягало в тому, що будучи зобов’язаним до сплати аліментів на утримання двох дітей, він систематично ухилявся від уплати аліментів шляхом зміни місця проживання та роботи, а деякий час взагалі не мав місця роботи, працюючи за договорами підряду у приватних осіб аліменти не сплачував, в результаті чого утворилась заборгованість по сплаті аліментів.

Чоловік визнав себе повністю винним у вчиненні злочину, пояснивши, що не міг працевлаштуватись через формулювання в трудовій книжці про те, що він був звільнений з роботи за приватно-підприємницькі дії.

Суд на підставі пояснень підсудного, наявних у справі доказів, визнав доведеним, що громадянин з метою ухилення від сплати аліментів займався приватно-підприємницькою діяльністю, змінював місце роботи та проживання, у зв’язку з чим не було можливості стягувати з нього аліменти та утворилась заборгованість по сплаті аліментів за понад п’ять місяців.

За повідомленням прес-служби суду