Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Член ВРП Л.Швецова взяла участь у спільному засіданні РСУ, Ради прокурорів України, НААУ та Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини  

25 вересня 2018, 09:09

21 вересня 2018 року у приміщенні Верховного Суду відбулося спільне засідання Ради суддів України, Ради прокурорів України, Національної асоціації адвокатів України, Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини з питань забезпечення прокурорами й адвокатами дотримання основоположних засад судочинства та етичних норм органами, що беруть участь у здійсненні правосуддя та судових процесах.

Спільне засідання відбулося за ініціативи Ради суддів України на виконання рішення РСУ від 13 серпня 2018 року № 45 «Про забезпечення дотримання конституційного принципу рівності усіх учасників судового процесу перед судом і законом».

У засіданні взяли участь члени Ради суддів України, судді Верховного Суду, прокурори, адвокати, представники Міністерства освіти та Мін’юсту, Вищої ради правосуддя, Національної школи суддів України, міжнародних донорських Проектів та громадських організацій, які відслідковують процеси, що відбуваються у судовій системі України.

Під час спільної дискусії судді, прокурори та адвокати обговорили можливість ухвалення спільних етичних правил учасників судового процесу, діяльність яких регламентується розділом VIII «Правосуддя» Конституції України.

В обговоренні актуальних питань взяла участь член Вищої ради правосуддя Лариса Швецова, яка зазначила, що довіра до судової системи є важливим елементом забезпечення ефективного впровадження верховенства права. Саме на суддів покладений обов’язок забезпечувати збалансоване, безстороннє правосуддя на високому якісному рівні та в розумний строк.

Для виконання своєї функції судова влада повинна бути незалежною. Саме тому держава гарантує судді під час здійснення правосуддя незалежність від будь-якого впливу, тиску або втручання. Законом визначено процедуру реагування державних органів на випадки незаконного впливу на суддів.

Як зазначила Лариса Швецова, на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя оприлюднюються повідомлення суддів про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя, і кількість цих звернень щороку зростає.

За словами Голови РСУ Олега Ткачука, сьогодні викликає занепокоєння статистика неявки на засідання представників прокуратури та адвокатів. Зокрема, Голова РСУ зазначив, що 14 тисяч кримінальних проваджень розглядаються від шести місяців до року, понад 11 тисяч справ − впродовж двох років, а 7551 кримінальне провадження розглядається більше двох років. За перше півріччя 2018 року прокурори не з’явилися у судове засідання 2112 разів, адвокати – 8290 разів.

Своє бачення врегулювання питання забезпечення прокурорами й адвокатами дотримання основоположних засад судочинства та етичних норм висловили також голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, голова Ради прокурорів України Михайло Місюра, голова Національної спілки адвокатів України Лідія Ізовітова, заступник міністра освіти й науки України Юрій Рашкевич, голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Олександр Дроздов та інші.

За результатами засідання було схвалено підписання резолюції «Етика правосуддя» головами Ради суддів України, Ради прокурорів України та Ради адвокатів України для напрацювання спільних етичних стандартів для учасників судових засідань.

Переглянути фотоальбом

За інформацією прес-служби Ради суддів України