Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ірпінським міським судом Київської області проведено узагальнення судової практики з розгляду цивільних справ про стягнення аліментів

07 серпня 2018, 16:44

Ірпінським міським судом Київської області проведено узагальнення судової практики з розгляду цивільних справ про стягнення аліментів в порядку позовного та наказного провадження за період з 01.01.2018р.по 31.06.2018р.Узагальнення проводилось з метою виявлення спірних та проблемнихпитань при застосуваннізаконодавствапід час розгляду справ про стягненняаліментів.

Відповідно до ст.51 КонституціїУкраїни батьки зобов’язаніутримуватидітей до їхповноліття. Повнолітнідітизобов’язаніпіклуватися про своїхнепрацездатнихбатьків. Сім’я, дитинство, материнство і батьківствоохороняються державою.

Відповідно до ч.1, 2 ст.27 Конвенції про права дитинивід 20.11.1989 року, ратифікованоїПостановоюВерховної Ради Українивід 27.02.1991 року, держави-учасницівизнають право кожноїдитини на рівеньжиття, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціальногорозвиткудитини. Батько(-ки) абоінші особи, яківиховуютьдитину, несутьосновнувідповідальність за забезпечення в межах своїхздібностей і фінансовихможливостей умов життя, необхідних для розвиткудитини.

Проведенимузагальненнямвстановлено, щозаконодавством, яке регулюєспірніправовідносини є: КонституціяУкраїни, Конвенція про права дитинивід 20.11.1989 року, ратифікованаПостановоюВерховної Ради України за №789-ХІІ від 27.02.1991 року, Сімейний кодекс України, Цивільнийпроцесуальний кодекс України, постанови КМУ №146 від 26.02.1993 року «Про переліквидівдоходів, яківраховуються при визначеннірозміруаліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, іншихосіб», №189 від 22.02.2006 року «Про затвердження Порядку призначення та виплатитимчасовоїдержавноїдопомогидітям, батьки якихухиляютьсявідсплатиаліментів, не маютьможливостіутримуватидитинуабомісцепроживанняїхневідоме».

Під час розглядувказаноїкатегорії справ суддіІрпінськогоміського суду Київськоїобластізастосовувалиправовівисновки Верховного Суду.

  1. Аналізстатистичнихданих

Відповідно до статистичногозвіту - «Звітсудівпершоїінстанції про розгляд справ у порядку цивільногосудочинства» (форма 2-ц) за перше півріччя 2018 року до Ірпінського міського суду Київської області надійшло50 справ позовногопровадження про стягнення аліментів та в порядку наказного провадженнярозглянутота  видано40 судовихнаказівпро стягнення аліментів. Залишок нерозглянутих справ про стягнення аліментів на початок звітного періоду становив 75 справ зазначеної категорії. Всього за перше півріччя розглянуто 57 справ позовного провадження про стягнення аліментів, 50 з них із ухваленням рішення,7 справ залишено без розгляду. На кінець першого півріччя 2018 року нерозглянутих залишилось 68 справ зазначеної категорії, 2 з них зупинені.

  1. Судова практика розглядуцивільних справ про стягненняаліментів

Главою 9 СК Українипередбачено права та обов’язкиподружжя по утриманню дітей.

Главою 15 СК Українизакріпленообов’язокматері, батька утримуватидитину та йоговиконання. Так, зокрема, нормиглави 15 СК Українивизначаютьокремівидизобов’язань про стягненняаліментів на користь тих чиіншихосіб, зокрема:

- обов’язокматері, батька утримуватидитину до досягнення нею повноліття;

- обов’язокбатьківутримуватиповнолітніх дочку, сина, якіпродовжуютьнавчання;

- обов’язокповнолітніх дочки, синаутримуватибатьків.

 

Проведенимузагальненнямвстановлено, щонайбільшпоширеною є практика заявленняпозовнихвимог про стягненняаліментів на дитину до досягнення нею повноліття.

Непорушнимконституційним правом неповнолітньоїдитини, закріпленим ст.51 КонституціїУкраїни є право на утримання батьками до досягнення нею повноліття. Крім того, обов’язокбатьківутримуватидитину до досягнення нею повноліттяпередбачено ст.180 Сімейного кодексу України.

Обов’язокбатьківутримувати свою дитину не припиняєтьсяізрозірваннямшлюбу. Більш того, навіть факт позбавленнябатьківських прав не звільняєвідобов’язкусплачуватиаліменти.

П.17 постанови Пленуму ВСУ від 15.05.2006 року №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодобатьківства, материнства та стягненняаліментів» роз’яснює, що за відсутностідомовленостіміж батьками про сплатуаліментів на дитину той із них, з ким вона проживає, вправізвернутисядо суду з відповіднимпозовом.

Як встановлено в ходіпроведенняузагальнення в переважнійбільшостівказаних справ позивачамивиступалиматерінеповнолітніхдітей з якими вони проживали, поодиноківипадкивиявлено, коли позивачамибули батьки абоорганиопіки та піклування.

При розглядіданоїкатегорії справ суд звертавувагу на обставини, визначені ст.182 СК України.

Крім того суддівраховуваличиофіційнопрацевлаштованийвідповідач, чимаєвінмінливий, нерегулярнийдохід, визнання позову відповідачем, іншівитративідповідача на проживання (сплатакомунальнихпослуг, орендажитла), віксторін, наданнядобровільноматеріальноїдопомогидитині, наявністькредитнихзобов’язаньтощо.

Варто також зазначити, що до боржників, якімаютьзаборгованості у сплатіаліментів за 6 місяцівчибільше, відтеперзгідно закону можутьзастосовуватирізнівидипокарань:

– позбавлення права виїзду за кордон до ліквідаціїзаборгованості;
–вилучення прав на керуваннятранспортнимзасобом;
– обмеження права користуваннявогнепальною, мисливськоючипневматичноюзброєю;
– суспільнокорисніроботи.

Крім того, у Міністерствіюстиціїпрезентувалипублічний реєстр боржників аліментів. До цієї "дошкиганьби" потраплятимеінформаціящодо кожного без виняткунеплатникааліментів, в адресуякоговідкритосудовепровадження по несплатіаліментівбільше 3 місяців.

 

За повідомленням прес-служби суду