Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Трускавецькому міському суді Львівської області проведено тренінг «Запобігання професійному вигоранню»

07 серпня 2018, 15:23

       07 серпня 2018 року в приміщенні Трускавецького міського суду Львівської області проведено тренінг на тему: «Запобігання професійному вигоранню».

       Тренінг відкрила суддя-спікер Тетяна Василюк, яка зосередила увагу суддів та працівників на загальних навчальних цілях заходу.

       Керівник апарату суду Віталій Корчинський звернув увагу слухачів на застосування правил поведінки працівників апарату суду під час виконання ними своїх професійних обов'язків.

       Варто зазначити, що тренінг «Запобігання професійному вигоранню», сприяв відпрацюванню набутих первинних навиків з протидії професійному вигоранню суддів та працівників апарату суду.          

       Суддя-спікер Тетяна Василюк також розповіла про запобігання ефекту професійного вигорання працівників апарату суду та  покращення навичок комунікації в роботі з людьми. Колективу суду були запропоновані практичні рекомендації щодо психологічних прийомів запобігання розвитку професійного вигорання, попередження та профілактики виникнення емоційного професійного вигорання.

        Цей тренінг дав можливість учасникам отримати досвід застосування певних психологічних засобів саморегуляції власним психоемоційним станом, ефективно і плідно адаптуватися до складних умов та обставин не лише на роботі, а й в особистому житті, запобігати емоційному виснаженню та конструктивно долати стрес, використовуючи основні методи профілактики синдрому професійного вигорання.

       Значну частину заходу було приділено виконанню практичних вправ та обговоренню ситуативних завдань. Практичні завдання на самооцінювання базового рівня професійно-особистісних якостей та володіння техніками розвитку навичок саморегуляції викликали інтерес та захоплення учасників тренінгу.

       Також суддя  Василюк Т.В. наголосила, що робота у суді - це постійне випробування на професійну майстерність та людську мудрість та вдале вирішення кофліктних ситуацій. У зв'язку із цим у працівників суду, як правило, відбувається накопичення негативних почуттів, емоційна та фізична втома. Актуальність даної проблеми зумовлена її негативним впливом на ефективність роботи, настрій та самопочуття особи, а також спрямована на мобілізацію внутрішніх сил організму для подолання «професійного вигорання».

       Термін  «професійне вигорання» у запровадив 1974 році американський психіатр Х.Дж. Фрейденберг, який стверджував, що до «професійного вигорання» найбільш схильні фахівці, які працюють у системі «людина-людина».

       Синдром «професійного вигорання» вчені розглядають у трьох аспектах, зокрема: як синдром «хронічної втоми», тобто стан емоційного, психічного та фізичного виснаження; синдром деперсоналізації, який має у своєму складі емоційне виснаження, погіршення ставлення до оточуючих, а іноді і до себе, зменшення власних особистих досягнень, яка виявляється в схильності негативно оцінювати себе, своїх досягнень у професії та успіхів. Синдром «вигорання» входить до Міжнародної класифікації хвороб.

       Багаторічні дослідження фахівців показали, що синдром вигорання несе негативні наслідки не тільки для трудової діяльності, а й позначається на сімейних та особистих відносинах, починаються конфлікти не тільки зі співробітниками, але і вдома та в сім'ї.

       Рідше емоційно вигорають оптимістичні життєрадісні люди, які вміють успішно проходити життєві непорозуміння, вікові кризи; ті хто займає активну життєву   позицію та особи які шукають творчий підхід при зіткненні з тяжкими життєвими обставинами.

       Є багато способів припинити емоційне вигорання, зокрема: розвивати інші інтереси, не пов'язані з професійною діяльністю;  вносити різноманіття у свою роботу; слідкувати за своїм здоров'ям, дотримуватись режиму сну та харчування; бути відкритим до нового досвіду; навчитись не поспішати і давати собі достатньо часу для досягнення позитивних результатів у роботі та житті; читати не тільки професійну, а й іншу хорошу літературу; приймати участь у семінарах, конференціях, круглих столах, де є можливість зустріти нових людей та обмінятись досвідом.

       Нетрадиційними методами подолання професійного вигорання є:

  • метод вибіркового сприймання. Під час такого методу використовуються такі техніки: складання переліку ситуацій, які на даний час хвилюють людину та перелік їх позитивних сторін; перед сном людина пригадує все гарне та позитивне, що відбувалось з нею сьогодні.
  • метод зміни звичного способу дій. Наприклад, вибір різних маршрутів до місця роботи.
  • метод музичної терапії. Фахівці вважають, що кожній людині властива своя частота вібрацій на клітинному рівні, і коли ця частота співзвучна із зовнішнім простором, то особа отримує додаткову життєву силу й енергію. Наприклад, для зняття стресу, ефективного засвоєння матеріалу, зняття головного болю, а також під час періоду відновлення, чи в екстремальних ситуаціях рекомендовано прослуховувати музику Моцарта «Соната для двох фортепіано до мажор».  

 

  

 

 

Суддя- спікер

 Трускавецького міського суду                                                                     Т.В. Василюк