Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Одесі відбувся семінар з питань прозорого та ефективного судового управління

02 серпня 2018, 17:00

1−2 серпня 2018 року в місті Одесі відбувся семінар, мета якого −  обговорення шляхів адаптації кращих міжнародних практик для ефективного здійснення правосуддя в Україні, організований за сприяння Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США (CLDP) у співпраці з Вищою радою правосуддя, Верховним Судом та Державною судовою адміністрацією України.

З вітальним словом до учасників семінару звернулися суддя – секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів‚ корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду Ганна Вронська, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар, старший юридичний радник CLDP Ннамді Езера.

Координаторами та основними доповідачами семінару виступили Майкл Канніфф, Кейт Фогерті, Дмитро Скринька.

Учасники семінару переймали досвід побудови роботи суду з належним та ефективним управлінням, формування та втілення бачення суду в питаннях лідерства і стратегічного планування, реалізації ключових принципів розробки стратегічного плану та втілення оновлених стратегій у рамках поточного реформування судової системи, у тому числі інформаційного та кадрового компонентів.

Під час семінару був представлений огляд практичних інструментів формування системи базових компетенцій оптимізації ефективності працівників, обговорено особливості застосування процесу «калібрування», покликаного покращувати ефективність працівників  та спрощувати формулювання відповідних вимог.

Учасники семінару мали можливість взяти участь у дискусіях на теми функціонування судового апарату та забезпечення надання відповідних послуг, чіткого розподілу функцій як способу зменшення адміністративного тягаря, розглянути питання щодо лідерства і зв’язків з громадськістю, керування кадровими ресурсами як ключові складові механізму здійснення правосуддя.

Як досягти якісного управління кадрами в судовій системі, про роль та особисті якості керівника установи у світлі законодавчих нововведень, першочергові завдання Вищої ради правосуддя під час добору високопрофесійних судових адміністраторів розповів керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій Пушкар.

«Добір високопрофесійних судових адміністраторів – це одне з першочергових завдань  Вищої ради правосуддя», − зазначив  Сергій Пушкар.

Він наголосив, що у процесі судової реформи та реформи державної служби саме при Вищій раді правосуддя було утворено Комісію з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя. До повноважень Комісії належить, зокрема, проведення конкурсів на зайняття вакантних посад державної служби категорії «А» в системі правосуддя та внесення суб’єкту призначення пропозицій щодо переможця конкурсу та другого за результатами конкурсу кандидата на вакантну посаду.

Також під час заходу С.Пушкар розповів про досвід ВРП у проведенні конкурсів на зайняття посад першого заступника та заступника Голови Державної судової адміністрації України; керівника апарату та заступника керівника апарату Верховного Суду – керівника секретаріату Касаційного адміністративного суду Верховного Суду.

Експерти поінформували про передові практики ефективної імплементації електронних систем судового управління та оптимізації електронного документообігу, структурування завдань у рамках стандартного робочого процесу з відокремленням адміністративних завдань від інших.

Окрему увагу під час дводенного семінару було приділено виконанню у невеликих групах таких практичних завдань: відпрацювання техніки «калібрування»; практичне складання елементів стратегічного плану, який би відображав поточні ініціативи та реалізувався в судових установах і передбачав огляд основних адміністративних функцій та завдань, покладених на суди; відпрацювання методології визначення відповідальних осіб за всіма напрямами роботи; виконання тематичного завдання на тему «Як використати поставлені перед судом цілі для формулювання конкретних дій».

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України