Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Наше спілкування зі ЗМІ перейде на новий рівень – суддя-спікер апеляційного суду Вінницької області Анатолій Кривошея  

24 липня 2018, 17:43

Одне і завдань судової реформи – змінити філософію суддів та зробити їх більш відкритими до спілкування з журналістами. Про це, зокрема, сказав суддя-спікер апеляційного суду Анатолій Кривошея під час прес-ланчу, що відбувся учора, 23 липня, у Вінницькому прес-клубі.

Здебільшого він тлумачив юридичні терміни, аби представники ЗМІ у своїх матеріалах вживали їх правильно та не порушували презумпцію невинуватості. Пояснив, що підозрюваний – це людина, якій вручили повідомлення про підозру або затримали (є протокол затримання) за підозрою у скоєнні злочину.

«Такий статус вона матиме до закінчення досудового розслідування. Обвинуваченим же особа стає тоді, коли прокурор підписав обвинувальний акт, а справу направили до суду. Коли вирок набрав законної сили, обвинувачений набуває статусу засудженого. Тоді його можна називати злочинцем, зловмисником», – розповів Анатолій Кривошея і додав, що поняття «підсудний» у новому Кримінальному процесуальному кодексі немає, але його можна вживати: той, хто постав перед судом, – підсудний.

Також суддя поділився так званим лайфхаком, як розрізнити деякі судові рішення: якщо у судовому рішенні немає слів «…визнати винуватим (винуватою) у скоєнні кримінального правопорушення…», то це – ухвала. Є така фраза – вирок.

«Постанова ж як судове рішення існує лише у справах про адміністративні правопорушення та у Верховному Суді», – наголосив Анатолій Кривошея.

На прес-ланчі вінницькі журналісти цікавилися й резонансними справами. Зокрема, тими, в яких фігурують учасник АТО Андрій Сарвіра та громадський активіст Юрій Павленко.

«Безперечно, коли в залі – войовниче налаштовані люди з плакатами вимагають когось засудити чи випустити з-під варти, порушують порядок в судовій залі, це – тиск на суд. Але ми маємо виважено, за всіма правилами проводити судові засідання. І, звичайно, судова охорона повинна бути насторожі», – сказав спікер. 

На запитання журналістів, чи справді Юрія Павленка судили за порваний портрет президента, суддя відповів: «Ні, такого звинувачення немає».

Також Анатолій Кривошея нагадав учасникам прес-ланчу, що суддя не має права коментувати свої рішення. Це, каже, повинні робити судді-спікери та прес-секретар суду.

«Коли Апеляційний суд Вінницької області укомплектують, заповнять вакансії суддів, то наше спілкування зі ЗМІ перейде на новий рівень. Будем проводити нові комунікаційні заходи: ми  – завжди відкриті до співпраці з вами», – запевнив суддя журналістів.

За повідомленням прес-служби суду