Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ККС ВС наголосила на важливості розвитку відновного правосуддя щодо неповнолітніх  

20 липня 2018, 12:14

Суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар взяли участь у роботі першого Всеукраїнського форуму з правосуддя для дітей (далі – Форум), який відбувся 19 липня 2018 року в м. Києві.

Основною метою заходу стало обговорення завдань держави з удосконалення сфери юстиції для дітей та презентація результатів діяльності й ключових досягнень Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх (далі – МКР).

«Форум може стати об’єднуючим фактором усіх сторін, які в змозі вплинути на реальне та ефективне впровадження відновного правосуддя у правову систему України», – наголосила суддя ККС ВС.

Надія Стефанів нагадала, що перші спроби впровадження відновного правосуддя в кримінальному процесі почалися ще 2004 року. Як і сьогодні, в цьому процесі були задіяні лише окремі регіони України. Через це діяльність в обраній сфері мала ймовірніше фрагментарний, а не загальноукраїнський характер. Крім того, важливою є узгодженість та злагодженість дій усіх учасників правосуддя щодо неповнолітніх на всіх рівнях. Для цього необхідно розробити єдині стандарти навчання для суддів, адвокатів, працівників прокуратури, національної поліції, соціальних служб та пробації. Задля забезпечення ефективного правосуддя потрібно також внести певні зміни на законодавчому рівні.

Учасники заходу зауважили, що така модель правосуддя позитивно вплине на суспільство та сприятиме соціальній реабілітації дітей, котрі вступили в конфлікт із законом, зміцненню позицій місцевих громад та відновленню довіри громадськості до суду.

«На суд покладено особливо відповідальну і важливу роль, пов’язану із впровадженням та застосуванням відновного правосуддя, насамперед щодо дітей. Це реальний і ефективний механізм доступності до справедливого та найбільш дружнього до дитини правосуддя», – зазначила суддя Касаційного кримінального суду.

Під час Форуму були представлені результати діяльності МКР за перший рік і відбулося офіційне нагородження її партнерів. Учасники заходу ознайомилися з міжнародним досвідом реформи юстиції для дітей та обговорили проблеми аналогічного реформування в Україні. Особлива увага була приділена проекту Національної стратегії реформування системи юстиції щодо неповнолітніх на період до 2022 року й проекту Закону України «Про юстицію щодо дітей».

У Форумі взяли участь представники Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України з питань європейської інтеграції, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання прав дитини та сім’ї, Уповноваженого Президента України з прав дитини, Координаційного центру з надання правової допомоги, народні депутати України, міжнародні експерти, представники органів державної влади центрального та регіонального рівнів, які виконують функції у сфері захисту прав дітей (прокурори, судді, адвокати, працівники органів пробації, соціальних служб і поліції), науковці, медіатори, міжнародні експерти та громадські активісти.

Захід проведено за ініціативою Міністерства юстиції та МКР за підтримки громадської організації «Фундація DEJURE», дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, програми USAID «Нове правосуддя», Всеукраїнської Фундації «Захист Прав Дітей», проекту EDGE, що реалізується компанією «Агрітім Канада» за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади, Координаційного центру з надання правової допомоги та державної установи «Центр пробації».

За повідомленням прес-служби суду