Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Одеської області відмовив у задоволенні апеляційної скарги особи, яка відмовлялася платити аліменти на повнолітню дитину

13 липня 2018, 16:51

До апеляційного суду Одеської області надійшла апеляційна скарга З.І.Є. на рішення Суворовського  районного суду м. Одеси від 14 березня 2018 року, яким  позовні вимоги З.В.В. задоволені частково, стягнуто з З.І.Є. на користь З.В.В. аліменти на утримання повнолітнього сина З.І.І. в розмірі 1/4 частини від заробітку (доходу) З.І.Є. щомісячно, однак не менш ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму встановленого для дитини відповідного віку починаючи з 09 лютого 2018р. до закінчення навчання, а саме до 30 червня 2019 року.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджується, що батьками З.І.І., 2000 року народження є З.І. Є., З.В. В.

Між сторонами шлюб було розірвано у 2001 року.

Починаючи з жовтня 2000 року з З.І. Є. на користь З.В.В. стягувались аліменти на утримання неповнолітнього, на той час, сина З.І. І. в розмірі 1/4 частини від заробітку (доходу) З.І.Є. щомісячно починаючи з 12.10.2000 року до 10.01.2018 року.

З.І.І. проживає разом з З.В.В. та перебуває на її утриманні.

З представлених копій договору про надання освітніх послуг  вбачається, що З.І.І. навчається в Технікумі промислової автоматики Одеської національної академії харчових технологій на ІІІ курсі з 01 вересня 2017р., на денній формі навчання. Строк навчання закінчується 30 червня 2019р. Навчання відбувається на платній основі.

Встановлення вказаних обставин вказує на доведеність того, що З.І.І. після досягнення повноліття (2018р.) продовжує навчання та потребує матеріальної допомоги. 

Позивач – З.В.В. працює  та отримує дохід в розмірі 2600,00 грн. на місяць.

Відповідач – З.І.Є. працює та має середній заробіток за показниками січня, лютого 2018р. в розмірі 8731,58 грн. 

Виривши спір,  суд апеляційної інстанції  виходив  з того, що повнолітній син сторін потребує матеріальної допомоги батька, який має можливість надавати йому таку допомогу, а стягнення з відповідача аліментів на користь позивача на утримання повнолітнього сина , який продовжує навчання, у розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу) щомісячно буде цілком відповідати засадам розумності, виваженості й справедливості.

Відповідно до роз’яснень, викладених у пункті 20 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» від 15 травня 2006 року № 3 обов’язок батьків утримувати повнолітню дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов'язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв'язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Відповідно до ст. 200 СК України суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у статті 182 цього Кодексу.

Таким чином, розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу  З. І.Є. колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області постановила апеляційну скаргу залишити без задоволення, рішення Суворовського  районного суду м. Одеси від 14 березня 2018 року  залишити без змін.

Пошук процесуальних рішень по даній справі можна здійснити в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером: 523/1919/18

 

За повідомленням прес-служби суду