Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники апеляційного суду Рівненської області взяли участь у прес-сніданку  

10 липня 2018, 11:54

Проблематику фінансування органів судової влади на Рівненщині, наявних потреб судів в забезпеченні, розміру заробітної плати, порядку і стану забезпечення житлом суддів як гарантії їхньої незалежності обговорено під час прес-сніданку Комітету виборців України, участь у якому взяли заступник голови Апеляційного суду Рівненської області Степан Шимків та заступник керівника апарату суду Ірина Бойчук.

             Микола Глотов, керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України» у своєму виступі зауважив, що наразі говорити про високі зарплати суддів не можна.

            – Суддя повинен бути забезпечений належною оплатою праці. Аби сторони справ, які розглядає суддя не мали на них впливу. Наразі заробітня платня складається із кількох складових, як-от: посадовий оклад та доплати за вислугу років;  перебування на адміністративній посаді; науковий ступінь, роботу, що передбачає доступ до державної таємниці. Посадовий оклад суддів суду першої інстанції, які не пройшов кваліфікаційне оцінювання становить трохи більше 16000 грн., із врахуванням можливих надбавок сума нарахованого заробітку складе в середньому 17-20 тисяч гривень. Але з цієї суми держава здійснює певні відрахування Після проходження кваліфікаційного оцінювання суддя суду першої інстанції отримуватиме посадовий оклад у розмір 35240 грн. Проблемним є і забезпечення суддів житлом, а визначений Законом порядок забезпечення службовим житлом органами місцевого самоврядування може містити загрози для незалежності судової влади, – розповідає Микола Глотов.

             —Суддівська винагорода та її складові чітко визначені законом та складається з посадового окладу та доплат за вислугу років;  перебування на адміністративній посаді; науковий ступінь, роботу, що передбачає доступ до державної таємниці. Щодо посадового окладу, то  суддя місцевого суду який не пройшов кваліфікаційне оцінювання отримує посадовий оклад відповідно до Закону України „Про судоустрій і статус суддів” 2010 року виходячи із 10 прожиткових мінімумів; посадовий оклад судді апеляційного суду, що не пройшов кваліфікаційне оцінювання обраховується пропорційно окладу судді місцевого суду з коефіцієнтом 1,1; із наступного дня після проходження усіх етапів кваліфікаційного оцінювання розмір посадового окладу для судді місцевого суду становить 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року, а для судді апеляційного суду – 30 прожиткових мінімумів. Щодо забезпечення суддів житлом – останніми роками забезпечення суддів житлом не відбувалося взагалі; є ряд суддів, які перебувають на обліку таких, що потребують житла або покращення житлових умов у загальному порядку, - поінформував присутніх Степан Шимків.

              Учасники обговорили питання матеріального забезпечення відряджених суддів; торкнулись питань навантаження та проходження кваліфікаційного оцінювання суддями, укрупнення судів.

                Належне забезпечення судів і суддів – гарантія незалежності судової влади — резюмували організатори заходу.

        Прес-сніданок проводився в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що виконує ВГО «Комітет виборців України», в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

 

За повідомленням прес-служби суду