Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени Вищої ради правосуддя взяли участь у засіданні робочої групи з питань виїзних судових засідань

10 липня 2018, 09:50

У межах реалізації Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи 9–10 липня 2018 року в Києві проходить дводенне засідання робочої групи з питань виїзних судових засідань. Від Вищої ради правосуддя у заході беруть участь члени Ради: Малашенкова Тетяна Михайлівна, секретар Другої Дисциплінарної палати ВРП, Бойко Андрій Михайлович та Волковицька Наталя Олександрівна.

Канаду представляють експерти: Жулі Тер’єн, заступник Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади, Юлія Бур’янова та Памела Райдер-Лехі, спеціалісти з питань адміністрування судів.

Від Української сторони у засіданні також беруть участь представники Державної судової адміністрації України, територіальних управлінь ДСА України та керівники апаратів місцевих загальних судів.   

Члени Вищої ради правосуддя поділилися з учасниками засідання своїми враженнями, отриманими під час ознайомчого візиту до Канади щодо роботи виїзних засідань (11–22 травня 2018 року).

Тетяна Малашенкова зазначила, що судді в Канаді розуміють важливість проведення виїзних засідань судів. Таким чином вони забезпечують право на доступ до суду, яке не є ілюзорним.

Наталя Волковицька також наголосила, що судді в Канаді є відкритими та наближеними до людей. Дії судді спрямовані на те, щоб люди мали можливість отримати доступ до правосуддя фактично, а не формально. Процесуальні норми в Канаді є більш гнучкими, що сприяє спрощенню процесу зміни алгоритмів. Цікавим є канадський досвід щодо існуючого набору інструментів/механізмів, які використовуються у процесі підготовки та планування виїзних судових засідань. Апарат суду має багато різних програм, які полегшують процес планування та проведення виїзних засідань судів. Можливо, варто було б спробувати інтегрувати деякі програмні продукти до майбутньої Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Андрій Бойко відзначив, що судді в Канаді з розумінням ставляться до проведення виїзних засідань. Дуже злагоджено працює апарат судів під час підготовки та проведення судових засідань. Відпрацьований механізм співпраці зі службою шерифів, яка забезпечує, з-поміж іншого, громадський порядок під час судового засідання. Суддя не бере участі у переговорних процесах поза судовим розглядом справи. Він відповідає лише за проведення судового засідання на належному рівні. На думку А.Бойка, суддя в Україні дуже обтяжений процесуальними вимогами, які не стосуються процесу здійснення правосуддя.

Під час дводенного засідання учасники робочої групи намагатимуться змоделювати дорожню карту, що буде відображати перелік дій, необхідних для підготовки та проведення виїзного засідання суду, з урахуванням вимог чинного законодавства та розпочатого процесу оптимізації мережі судів.

Довідково: метою Канадсько-українського Проекту підтримки судової реформи є підтримка української реформи судової влади та допомога органам судової влади професійно, доброчесно та з урахуванням гендерних особливостей виконувати ключові ролі, визначені для них у демократичному суспільстві. Проект впроваджується двома установами: Національним суддівським інститутом Канади та Офісом Уповноваженого з питань федеральних суддів Канади. 

Прес-центр судової влади України