Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конституційний Суд України продовжує демонструвати відкритість та незалежність

05 червня 2018, 12:01

4 червня Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук провів зустріч з представниками Американської торговельної палати в Україні. У тому, що діяльність Конституційного Суду України є суттєво іншою та спрямована на утвердження верховенства Конституції України мали змогу переконатися представники Палати, які сьогодні завітали до Суду.

 

 

Зустріч була присвячена особливостям застосування механізму конституційної скарги в Україні як ефективного способу захисту від «неякісних» законів, тобто таких, що порушують конституційні права людини.

Президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер акцентував увагу на необхідності діалогу бізнесу з органами державної влади, зокрема, Конституційним Судом України, та зазначив, що забезпечення верховенства права є одним із пріоритетних принципів бізнесу в Україні. Промовець підкреслив, що інститут конституційної скарги відкрив доступ громадян до Конституційного Суду України, і тому, на його думку, важливо обговорити проблемні питання застосування цього механізму.

Голова Конституційного Суду України Станіслав Шевчук наголосив на важливості забезпечення сприятливих умов для розвитку бізнесу в Україні, оскільки, на його думку, сильний бізнес можливий лише за умов конкурентоспроможної економіки та ефективної, розвиненої держави.

Очільник Суду підкреслив, що основною метою Конституції України є обмеження державної влади. «Авторитарна влада знищує, зокрема, бізнес країни», – додав він. Тому, на його переконання, конституційна скарга – це виклик, який стоїть сьогодні перед українським суспільством, у тому числі, бізнесом.

Станіслав Шевчук зауважив, що Конституція охоплює всю правову систему України, адже це не просто текст, а й цінності та дух, які розкриваються завдяки ефективній діяльності Конституційного Суду України. Конституційні суди, за його словами, є, у тому числі, й позитивними законодавцями, адже у своїх рішеннях формують юридичні позиції імпліцитно (прямо не передбачені текстом, але випливають з його змісту – ред.).

У своєму виступі промовець зупинився на основних пріоритетних напрямах діяльності Конституційного Суду України та детально поінформував присутніх про перші результати функціонування інституту конституційної скарги. Предметом конституційної скарги, за його словами, є закони, які мають максимально повно забезпечити реалізацію конституційних прав людини.

Голова Суду зазначив, що із запровадженням інституту конституційної скарги, людина отримала змогу безпосередньо звернутися до Конституційного Суду України з метою захисту своїх конституційних прав, порушених законом. «Конституційна скарга – це скарга людини на державу», – підкреслив Станіслав Шевчук. За його словами, ідея конституційної скарги – обмежити державу та захистити права людини. Цей механізм, на його переконання, є дуже прогресивним.

Розповідаючи про перший досвід розгляду конституційних скарг, Голова КСУ зазначив, що до Конституційного Суду України вже надійшло близько 600 скарг, більшість з яких було повернуто заявникам за результатами їх розгляду в Секретаріаті через невідповідність формальним вимогам закону. «Лише по дев’яти скаргах було відкрито провадження», – додав він.

Промовець підкреслив, що закон чітко деталізує компетенцію Конституційного Суду України при розгляді конституційних скарг та встановлює ряд вимог щодо їх оформлення та подання. Проте, за словами Станіслава Шевчука, існують найпоширеніші помилки при подачі конституційної скарги, зокрема, заявники не вказують, яке саме конституційне право було порушено та не враховують умову відносно наявності остаточного рішення суду (апеляційної або касаційної інстанції).

На переконання Голови КСУ, рішення у справах за конституційними скаргами матимуть загальний ефект (erga omnes). Крім того, за словами Станіслава Шевчука, важливим є поновлення стану, який існував до порушення права (restitutio in integrum) та можливість отримати моральну та матеріальну компенсацію.

Очільник Суду розповів і про деякі рішення Конституційного Суду України, зокрема, рішення про неконституційність мовного закону та закону про референдум. Він зазначив, що вперше в історії Суду закони було визнано неконституційними в цілому через порушення процедури їх розгляду та ухвалення. Станіслав Шевчук також наголосив на важливості Рішення Конституційного Суду України у справі щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення третього речення частини третьої статті 315 Кримінального процесуального кодексу України. «Суд не може продовжувати тримання під вартою за власною ініціативою без клопотання прокурора, адже порушується принцип безсторонності суду», – зазначив він.

Станіслав Шевчук наголосив, що Конституційний Суд України сформував принцип дружнього ставлення до міжнародного права. Вперше це було зроблено у Рішенні про судовий контроль за госпіталізацією недієздатних осіб до психіатричного закладу. На переконання Очільника Суду, Конвенція з прав людини та Конституція України мають однакову юридичну природу. Проте, на його думку, застосовувати практику Європейського суду з прав людини потрібно виважено, інакше це призведе до копіювання. Треба пам’ятати, що саме Конституція України має найвищу юридичну силу в державі.

Що стосується згаданого Рішення Конституційного Суду України про судовий контроль за госпіталізацією недієздатних осіб до психіатричного закладу Станіслав Шевчук зазначив, що дане Рішення стосується не лише психіатрії. На його переконання, у Рішенні закладено концепцію, що жодна людина не може бути позбавлена свободи без судового рішення. «Серед фундаментальних цінностей дієвої конституційної демократії є свобода, наявність якої у особи є однією з передумов її розвитку та соціалізації», – додав він.

 

За словами Голови КСУ, у Конституційному Суді України напрацьовуються механізми залучення експертів до підготовки аналітичних матеріалів щодо конституційних проваджень за конституційними поданнями, зверненнями та скаргами (amicus curiae). «Підготовка аmicus curiae для Суду є позитивною та, безперечно, важливою практикою», – констатував він.

Ключовим завданням, яке наразі стоїть перед Конституційним Судом України, підкреслив Голова КСУ, є відновлення довіри суспільства до Суду. Це можливо, зокрема, шляхом ухвалення аргументованих рішень, які матимуть змістовне навантаження.

На завершення заходу, Станіслав Шевчук висловив вдячність гостям за проявлену ініціативу щодо зустрічі й наголосив, що Конституційний Суд України відкритий для співпраці.

За повідомленням прес-служби суду