Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Овідіопольському районному суді Одеської області проведено круглий стіл на тему: «Доступність суду та покращення рівня навиків спілкування із людьми з інвалідністю та іншими маломобільними групами населення»

14 травня 2018, 15:27

Захід відбувся в приміщення Овідіопольського районного суду Одеської області за участі керівника апарату суду Богатирьової Тетяни Вікторівни, начальника управління соціального захисту населення Овідіопольської районної державної адміністрації Вербицької Оксани Миколаївни, заступника голови Овідіопольської районної державної адміністрації Ворохаєва Олександра Анатолійовича та працівників апарату суду.

З метою доступності особам з особливими фізичними потребами до правосуддя Овідіопольським районним судом постійно вживаються відповідні заходи.

З урахуванням потреб людей з обмеженими фізичними можливостями вхід до суду був облаштований відповідно до вимог державних будівельних норм пандусом з поручнями та кнопкою виклику персоналу, що дало можливість забезпечити зручний доступ до приміщення суду. У суді забезпечено безперешкодний доступ до залів судових засідань, оскільки в приміщенні є вхідні двері як на першому так і на другому поверсі, де розміщуються зали судових засідань,  що значно полегшує особам з інвалідністю захистити свої порушені права.

Для забезпечення безперешкодного доступу осіб із вадами зору до приміщення суду та орієнтування їх у просторі в серпні 2013 року на центральному вході у приміщенні вивіска суду продубльована інформацією про найменування суду рельєфно-крапковим шрифтом (шрифтом Брайля) на відповідній табличці. Такі ж таблички встановлені і в приміщенні суду.

Керівник апарату суду наголосила працівникам на основні принципи етики спілкування з людьми із обмеженими фізичними можливостями, якими є: толерантність, рівноправ’я, розуміння, шанобливість, визнання, сприйнятливість. 

Якщо в суд звертається особа, що має обмежені фізичні можливості, то потрібно трактувати її в першу чергу як відвідувача, який звернувся за послугою, але при цьому необхідно розуміти і володіти деякими особливостями у спілкуванні, оскільки це відвідувачі суду із вадами опорно-рухового апарату,  вадами слуху та мови вадами зору, тощо. Працівникам суду слід дотримуватись принципу рівності до усіх відвідувачів суду, незалежно від їхнього соціального статусу та виявляти коректність і ввічливість, більш толерантно ставитись до людей похилого віку та людей з особливими потребами.

Кожен з учасників заходу мав можливість висловити свою думку та надати практичні рекомендації щодо покращення спілкування із людьми   з інвалідністю та іншими мало-мобільними групами населення.

 

 За повідомленням прес-служби суду