Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває системна співпраця та взаємодія представників системи правосуддя України

27 квітня 2018, 16:45

27 квітня 2018 року відбулося чергове засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя. Як наголосив на початку заходу Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, головним питанням засідання є підписання Меморандуму про взаємодію і співпрацю представників системи правосуддя України та додатків до нього  у новій редакції у зв’язку з оновленням Верховного Суду та зміною керівництва Ради суддів України.

Таким чином, оновлено і склад Комунікаційного комітету системи правосуддя, до якого наразі входять Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.

Комунікаційний комітет системи правосуддя  – це добровільне об’єднання представників та керівників органів та установ системи правосуддя, створене для спільної реалізації цілей вказаного Меморандуму стосовноналагодження системної співпраці та взаємодії представників системи правосуддя України щодо впровадження реформ у судовій системі; зміцнення та захисту незалежності судової влади; встановлення і забезпечення принципу верховенства права; підвищення довіри суспільства до судової системи; удосконалення комунікації між судовими органами в Україні; забезпечення прозорої та відкритої діяльності системи правосуддя України; впровадження єдиних стандартів діяльності органів та установ системи правосуддя; ефективного використання матеріально-організаційних ресурсів органів та установ системи правосуддя і міжнародної допомоги; втілення інших завдань і цілей системи правосуддя, передбачених законодавством України.

 «На сьогодні питання внутрішньої і зовнішньої комунікації судової влади є вкрай актуальними. Кілька органів опікуються питаннями судової влади, і вони мають діяти злагоджено з метою досягнення спільної мети. Ми збираємося разом  для обговорення важливих питань діяльності судової влади. Комунікація всередині судової системи відбувається і на рівні робочих груп, і шляхом оперативного обговорення питань, які стоять на порядку денному», – наголосив Ігор Бенедисюк.

«Судова влада повинна працювати і виглядати як єдина система. Для цього нам потрібно весь час комунікувати як для вирішення спільних завдань, так і для спілкування із суспільством, іншими судами», – відзначила  Валентина Данішевська.

«Для виконання поставлених перед нами завдань ми повинні спілкуватися з усіма органами судової влади, Вищою радою правосуддя,  Верховним Судом, Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Державною судовою адміністрацією України, Національною школою суддів України та обговорювати питання, які хвилюють суддівське співтовариство. Запропонований формат найкраще підходить для вирішення нагальних питань судової системи», – відзначив Олег Ткачук.

«У контексті надзвичайно сильних очікувань суспільства від покращення якості діяльності судів, системи правосуддя важливого значення набувають питання  координації між усіма суб’єктами, відповідальними за організацію судочинства, забезпечення єдиної практики і, в результаті, поліпшення  довіри громадян до судової влади. Власне, Меморандум ставить за мету вирішувати через координацію та взаємодію зазначені основні завдання шляхом належною здійснення повноважень кожною з установ», – наголосив Микола Оніщук.

Під час чергового засідання Комунікаційного комітету системи правосуддя 27 квітня 2018 року обговорені, зокрема, актуальні питання здійснення процедури звільнення суддів, кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді, надання обов’язкових для розгляду Верховною Радою України висновків  щодо законопроектів, які стосуються судоустрою і статусу суддів, тощо.

Комунікаційний комітет системи правосуддя створений 10 лютого 2017 року. Відповідно до Меморандуму засідання Комітету відбуваються не рідше ніж один раз на квартал.

Переглянути фотоальбом

 Прес-центр судової влади України