Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Європейські експерти поділилися досвідом запровадження системи електронного судочинства у Республіці Словенія

27 квітня 2018, 16:00

25–26 квітня 2018 року у Верховному Суді відбувся  круглий стіл «Використання сучасних інформаційних технологій у судовій системі України» за участю експертів проекту Twinning «Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні» (далі – проект Twinning) зі Словенії.

Виступаючи з вітальним словом, керівник апарату Верховного Суду Ольга Булка зазначила, що в усіх судах України має працювати єдина судова інформаційна система, яка дасть змогу здійснювати швидкий обмін інформацією між судами, надсилати учасникам судового процесу документи в електронній формі та значно скоротить бюджетні кошти судів на поштові витрати. Крім того, функціонування такої інформаційної системи забезпечить єдність судової практики, неупереджене здійснення правосуддя, а також посилення довіри суспільства до судової системи України.

Під час круглого столу директор Центру інформаційних технологій Верховного Суду Республіки Словенія Боян Мурзек і радник голови Верховного Суду Республіки Словенія Радо Брезовар представили учасникам заходу свої рекомендації щодо структури та функціоналу Єдиної судової інформаційної-телекомунікаційної системи, а також розповіли про досвід запровадження системи електронного судочинства у Республіці Словенія. Європейські експерти також продемонстрували офіційний веб-портал Верховного Суду Республіки Словенія та наголосили, що завдяки спеціальному функціоналу користувачі можуть оперативно знаходити будь-яку необхідну інформацію, в тому числі добірки всіх документів за темами та статистичні дані роботи судів.

Особливе місце в електронній системі судочинства займають відкриті реєстри. Офіційна інформація, отримана з них, може бути використана суддею для винесення рішення.

Радо Брезовар зауважив, що в судах Словенії зараз активно переходять до електронного документообігу, й уряд цілком підтримує цей процес.  Приміром, на сьогодні майже не використовується паперовий варіант подання звернень до суду – 99% документів припадає на електронний аналог процедури. Судовий збір у цьому разі на 20% менший. Крім того, громадяни знають, що отримають рішення у такий самий спосіб, в який зверталися до суду. Відповідно, електронний варіант подання звернень громадян є економічнішим і суттєво скорочує термін отримання рішення.

Між учасниками круглого столу відбувалася жвава дискусія. Працівники апарату Верховного Суду цікавилися процесами, які відбулися під час переформатування судового документообігу. Експерти проекту Twinning пояснили, що попри суттєві зміни, глобального скорочення штату працівників судів не відбулося, однак більшість з них пройшли перекваліфікацію для того, щоб виконувати нову роботу. Крім того, як результат використання електронних документів, суттєво пришвидшився процес подання документів та розгляду справ у судах.

Модераторами заходу виступили заступник керівника апарату - керівник секретаріату Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Наталія Пляс та начальник управління юридичного забезпечення Верховного Суду Валерій Саєнко.

За результатами круглого столу та двох додаткових  місій експерти Боян Мурзек та Радо Брезовар підготують розгорнутий звіт із детальними рекомендаціями щодо впровадження Єдиної судової інформаційної-телекомунікаційної системи та покращення офіційного веб-сайту Верховного Суду із врахуванням передових практик ЄС.

 

Довідково:

Впровадження проекту Twinning передбачає посилення незалежності та ефективності судової влади за рахунок впровадження європейських стандартів, а також підвищення інституційної спроможності Верховного Суду, що дасть змогу сформувати єдину судову практику при здійсненні правосуддя і сприятиме зміцненню верховенства права в Україні.

Twinning – інструмент інституціональної розбудови і нова форма безпосереднього технічного співробітництва між органами влади держав – членів ЄС та країн-бенефіціарів. Визначальною рисою проектів Twinning є безпосередній обмін специфічним досвідом в окремій сфері державного регулювання з метою впровадження норм та стандартів ЄС.

Проект Twinning фінансується Європейським Союзом.

 

За повідомленням прес-служби суду