Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конституційний Суд України завершив на відкритій частині пленарного засідання слухання справи про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України (в частині скасування депутатської недоторканності)

12 квітня 2018, 09:34

11 квітня Конституційний Суд України у формі письмового провадження розпочав розгляд справи за конституційним зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України (в частині скасування депутатської недоторканності) (реєстр. № 6773) вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Законопроектом пропонується виключити частини першу та третю статті 80 Конституції України. Відповідно до частини першої статті 80 Конституції України народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність. Відповідно до частини третьої статті 80 Конституції України  народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Згідно зі статтею 159 Конституції України законопроект про внесення змін до Конституції України розглядається Верховною Радою України за наявності висновку Конституційного Суду України щодо відповідності законопроекту вимогам статей 157 і 158 Конституції України.  

У ході пленарного засідання Велика палата Конституційного Суду України заслухала доповідь судді Наталі Шаптали щодо змісту конституційного звернення та підстав відкриття конституційного провадження у справі.

Конституційний Суд України завершив слухання справи у відкритій частині пленарного засідання і перейшов до закритої частини пленарного засідання для надання висновку.

Головував на пленарному засіданні заступник Голови Конституційного Суду України Олександр Тупицький.

Пленарне засідання транслювалося на офіційному веб-сайті Конституційного Суду України у рубриці „Відеотрансляція засідань“.

За повідомленням прес-служби суду