Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що прописано в канадському "культурному коді", - про це суддям розповіли високоповажні гості із Канади

22 січня 2018, 17:46

Про виклики сьогодення для судової влади в Україні та роботу Феміди регіону сьогодні спілкувались голова Апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич із представниками українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи та Ради суддів України. До суду завітали: Тед Джон Едвард Сканлан, суддя Апеляційного суду провінції Нова Скотія, Дональд Чіассон, директор з правових та навчальних питань міжнародного співробітництва Національного інституту суддів Канади, Ігор Осика, менеджер українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи, Тетяна Чумаченко, голова Комітету етики, врегулювання конфлікту інтересів та професійного розвитку суддів Ради суддів України.

Анатолій Марцинкевич наголосив, що дуже цінує тривалу співпрацю з Проектом, і загалом те, що робить для України Канада. Очільник апеляційного суду розповів делегатам про реалії та проблеми у роботі суддів області. Він підкреслив, що працювати в регіоні зараз стало легше, оскільки налагоджена ефективна комунікація не лише з районними судами, а й з громадськістю та виконавчою владою.

Про відсутність випадків втручання у здійснення правосуддя свідчить й офіційна статистика Вищої ради правосуддя. Згідно з опублікованою на сайті ВРП інформацією за весь період 2017 року лише судді Хмельницької області не надіслали до Вищої ради правосуддя та Генеральної прокуратури жодного повідомлення про втручання у їхню діяльність. 

Пан Сканлан ствердив, що для канадського політика намагання втрутитись в процес судочинства означало б політичний суїцид, та й він не знає жодного судді, який би це дозволив. Мовляв, бажання впливати на суддів у них не прописане в "культурному коді".

Натомість в Україні, за тією ж статистикою ВРП, у 2017 році до Реєстру повідомлень суддів про втручання в їх діяльність було внесено загалом 330 повідомлень. У 227 випадках підставою для повідомлення про втручання були дії громадян та громадських об’єднань, у 87 випадках – органів державної влади, у 19 випадках – народних депутатів України.

Ознайомившись із роботою суду в сфері комунікацій Дональд Чіассон схвально оцінив, що розроблений Канадою “рецепт” підхопила й успішно впроваджує Україна. Та навіть більше: на сьогодні, за його словами, ці дві країни йдуть паралельно.

Тетяна Чумаченко анонсувала проведення у місті Консультативної зустрічі Ради суддів України на тему: "Врегулювання конфлікту інтересів в суддівській діяльності", яка відбудеться 23 січня 2018 року за участю канадських колег. Саме цей захід розпочне серію таких зустрічей, за результатами яких Рада суддів має намір підготувати посібник щодо найбільш типових конфліктних ситуацій з алгоритмами їх вирішення.

В результаті робочої зустрічі сторони обмінялись ідеями щодо подальшої співпраці та домовились про наступні спільні заходи в рамках Проекту.

За повідомленням прес-служби суду