Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Жашківський районний суд Черкаської області приймав гостей у межах заходу «День відкритих дверей»

06 жовтня 2017, 14:06

В цей день до суду завітали  учні 11 класу Жашківської спеціалізованої  школи №1, головний редактор районної газети «Жашківщина» та представники Жашківської телерадіокомпанії «Жасмін».

Даний захід був організований суддею-спікером ЦУКУРОВИМ Владиславом Петровичем.

На зустрічі, проведеній  у формі спілкування,  школярі отримали певні знання про професію юриста, про її важливість, оскільки, саме на юридичну спільноту покладаються функції захисту прав та свобод громадян.

Також з учнями була проведена вікторина на предмет знання законодавства України, діти отримали призи: кодекси та Конституцію України. Потім для них було організовано екскурсію будівлею суду.

Зустріч була захоплююча, школярі отримали масу позитивних емоцій.

З представниками засобів масової інформації суддя – спікер В.П. ЦУКУРОВ провів брифінг, на якому основною темою була нова філософія в діяльності суду, яка полягає перш за все у відкритості, свідченням чого, як сказав Владислав Петрович,  є  сьогоднішній захід.

Також він зазначив, що робота судів і до реформи не була ідеальною, і зараз є над чим працювати. Але він переконаний, що негативні твердження про роботу судів значно перебільшені. І судді доводять це щоденною клопіткою працею.

Розповів присутнім про будні Жашківського районного суду та категорії справ, по яких громадяни найчастіше звертаються до суду.

Серед найбільш гострих та типових справ Жашківського районного суду можна виділити наступні категорії:

  1. Земельні спори. Суддя-спікер зазначив, що у межах професійної етики радив би сторонам договору оренди земельної ділянки, або емфітевзису – більш відповідально підходити до підписання відповідного договору, читати його умови, пропонувати свої. Після підписання договору – дотримуватися його, інакше порушуються права іншої сторони й справа надходить до суду.
  2. Справи, що виникають із сімейних правовідносин: розірвання шлюбу та стягнення аліментів. За сумною статистикою, Україна займає перше місце в Європі за кількістю розлучень. Але судді не підходять до таких справ формально, вказав суддя – спікер, а намагаються примиряти дружину й чоловіка, адже за ними стоять, як правило, малолітні діти. До речі, за специфікою Жашківського району – майже у 90 % випадків розлучень, ініціаторами є жінки. Причина – невиконання батьком своїх обов’язків щодо матеріального забезпечення дитини, ухилення від виховання дитини.

Паралельно стягуються й аліменти. Також він наголосив, що законом від 17 травня цього року передбачена можливість стягнення аліментів не у позовному, а у наказному провадженні. На відміну від позовної заяви, заява про видачу судового наказу про стягнення аліментів розглядається судом протягом трьох днів з дня відкриття провадження у справі і такий наказ скасуванню не підлягає. Боржник може лише подати позовну заяву про зменшення розміру аліментів. Тобто, законодавець у цьому питанні становиться на бік стягувача аліментів - як правило, матері.

  1. Також звернуто увагу присутніх на те, що найбільшу питому вагу серед адміністративних матеріалів, складають справи про притягнення водіїв до відповідальності за керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння (ст.130 КУпАП) та за часту - одночасне порушення правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів (ст.124 КУпАП).

Як показує практика розгляду таких справ, водії, що дозволяють собі сісти за кермо у стані алкогольного сп’яніння не завжди знають, яку міру покарання вони можуть понести. Суддя-спікер роз’яснив, що діючий закон передбачає лише один вид покарання: штраф 10200 грн. з одночасним позбавленням права керування ТЗ на строк 1 рік.           За повторне протягом року вчинення такого правопорушення – штраф 20400 грн. та позбавлення права керування ТЗ - на 3 роки.

  1. Категорія, як справи, пов’язані із корупційними правопорушеннями. Це стосується депутатів місцевих рад, інших суб’єктів, передбачених статтею 3 Закону України «Про запобігання корупції». До суду періодично надходять матеріали, із яких вбачається, що такі особи іноді не знають про таке поняття як «конфлікт інтересів» та приймають участь у прийняті рішень відносно самих себе. Наприклад, голосування депутатом сільської ради з питання надання в оренди земельної ділянки самому собі, або членам своєї сім’ї. У такому випадку особа має повідомити голову сільської ради про конфлікт інтересів та не приймати участь у голосуванні (ст.172-7 КУпАП).

         По закінченню брифінгу суддя – спікер дав відповіді на запитання  редактора районної газети «Жашківщина» та представників Жашківської телерадіокомпанії «Жасмін».

          Також у цей день учасники брифінгу зустрілися із суддями Жашківського районного суду Черкаської області.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду