Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорено результати моніторингу доступності, незалежності та справедливості правосуддя в Україні

22 листопада 2012, 16:13

 

22 листопада 2012 року  в приміщенні Верховного Суду України відбувся круглий стіл на тему: «Презентація та обговорення результатів моніторингу доступності, незалежності та справедливості правосуддя в Україні».

Круглий стіл було організовано Радою суддів України, Центром суддівських студій та Проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Україна: справедливе правосуддя».

Під час круглого столу були оприлюднені результати експертної оцінки стану незалежності судів України у 2012 році та результати опитування громадян – відвідувачів судів.

В обговоренні результатів опитувань взяли участь голова Ради суддів України, перший заступник Голови Верховного Суду України Ярослав Романюк, члени Ради суддів України та рад суддів спеціалізованих судів, керівництво Верховного та вищих судів України, апеляційних судів, Голова Державної судової адміністрації України Руслан Кирилюк, директор Центру суддівських студій, керівник швейцарського проекту «Підтримка судової реформи в Україні» Наталія Верещінська, заступник голови Місії, Радник Посольства Швейцарії в Україні Франц Шнайдер, керівник Проекту USAID «Україна: справедливе правосуддя» Девід Вон, представники Адміністрації Президента України, науковці, представники громадських та міжнародних організацій.

Під час презентації «Моніторингу стану незалежності суддів в Україні - 2012», який проводився спільно з Радою суддів України та Центром суддівських студій за підтримки  Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, директор Центру суддівських студій Наталія Верещінська відзначила, що цьогорічний моніторинг незалежності суддів відрізняється від попередніх, оскільки він включає опитування експертів з прокуратури, адвокатури, інших організацій і безпосередньо громадян, які були учасниками судового процесу.

Що стосується висновків експертів, то вони відзначають такі позитивні тенденції проведеної судової реформи: новий добір кандидатів на посади суддів і призначення на посади суддів вперше; віднесення Державної судової адміністрації України до органів судової влади; формальну і церемоніальну роль Президента України та Верховної Ради України при призначенні суддів на посади вперше та обранні безстроково.

Серед негативних факторів  в першу чергу  експерти відзначають проблему фінансування судової влади за залишковим принципом. Також експерти вважають, що пропозиції щодо формування бюджету судової влади повинні обговорюватися парламентом перед прийняттям бюджету.

Щодо опитування за допомогою карток громадянського звітування, то аналіз результатів опитування громадян-відвідувачів судів щодо їх оцінки доступності, незалежності та справедливості правосуддя на Україні показав, що

найбільшими проблемами функціонування судової системи є ефективність організації роботи суду та умови перебування громадян у приміщенні суду.

Незважаючи на достатньо позитивну оцінку ставлення до громадян з боку суддів та працівників апаратів судів, кількість громадян,  незадоволених рівнем спілкування з суддями та працівниками апаратів судів, становить 10% від усіх опитаних. Загальна кількість опитаних - 21 тис. 28 осіб.

Відтак, на думку директора Центру суддівських студій Наталії Верещінської, цей результат ставить на перший план питання необхідності поліпшення комунікаційної діяльності судів.

Що стосується рівня незалежності, неупередженості та справедливості судового розгляду справ, то відповідно до результатів 56,31% опитаних повністю задоволені, 22,95% - частково, а 11,47% - вагалися дати оцінку.

У зв'язку з цим експерти, які проводили моніторинг, наголосили, що у разі появи сумнівів у громадян - суд не сприймається як незалежний, неупереджений і справедливий, - це впливає на рівень довіри до правосуддя в цілому.

 

Як відомо, 15 серпня 2012 року в усіх апеляційних та місцевих судах загальної юрисдикції відбулось опитування громадян-відвідувачів судів щодо їх оцінки доступності, незалежності та справедливості правосуддя в Україні. У 2012 році вперше в Україні Радою суддів України спільно з Центром суддівських студій в рамках проекту «Підтримка судової реформи в Україні» за сприяння Швейцарської агенції з розвитку та співробітництва було проведено Всеукраїнську акцію «Зміцнимо довіру громадян до суду».

Одночасно Проект USAID «Україна: справедливе правосуддя» провів дослідження оцінки рівня задоволеності громадян-учасників судових проваджень якістю функціонування судів за методом карток громадянського звітування (КГЗ). Опитування відвідувачів суду за методологією КГЗ здійснюється в Україні з 2008 року, у 2012 році відбувся четвертий етап опитування, в якому взяли участь 34 пілотних суди в 13 регіонах України.