Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарські суди повертають державну власність

25 серпня 2015, 14:42

 Господарський суд Львівської області зобов'язав ПАТ "Галичина" сплатити до бюджетів різних рівнів понад 14 мільйонів гривень. Вказана компанія впродовж 2 років здійснювала незаконний видобуток прісних підземних вод на адміністративній території Радехівської міської ради за відсутності спеціального дозволу на користування надрами.

Відтак, рішенням суду вищевказане товариство зобов’язане сплатити до бюджетів усіх рівнів понад 14 мільйонів гривень. Зокрема, понад 7 мільйонів гривень – до спеціального фонду місцевого бюджету Радехівської міської ради, близько 3 мільйонів – до спеціального фонду обласного бюджету Львівської області та більше 4 мільйонів – до спеціального фонду державного бюджету України.

Окрім цього, відповідача зобов’язали сплатити до державного бюджету України понад 73 тисячі гривень судового збору.

На Чернігівщині, 18 серпня господарський суд Чернігівської області задовольнив позов прокурора про повернення розпоряднику — Чернігівській обласній державній адміністрації — земельної ділянки лісового фонду в Корюківському районі площею 970 гектарів і вартістю майже 15 мільйонів гривень.

Прокуратурою встановлено, що цей ліс надавався в постійне користування підприємству колективної форми власності, яке на сьогодні ліквідовано, а створене замість нього приватне підприємство використовувало ділянки лісового фонду за договором оренди за плату, яка становила менше 100 гривень на рік. Рішення суду ліс повернуто в державну власність.

А на Херсонщині, господарський суд Херсонської області визнав недійсними передачу в концесію (договір про передачу природних багатств, підприємств, інших господарських об'єктів, що належать державі чи місцевим органам влади, в тимчасову експлуатацію іншим державам, іноземним фірмам, приватним особам) комунально-побутовому підприємству "Світанок" восьми земельних ділянок на узбережжі Чорного моря в курортному селі Залізний Порт.

Суть справи полягає в тому, що в листопаді 2011 року Новофедорівська сільська рада передала КПП "Світанок" для санітарного обслуговування узбережжя Чорного моря довжиною в 3,21 кілометра.

У квітні 2015 року сільрада встановила нові правила користування місцевими пляжами для підприємців, якими зобовязала укладати договори концесії з КПП "Світанок". У червні Голопристанська районна державна адміністрація провела перевірку використання пляжів у Залізному Порту, результати якої передала в прокуратуру. Після чого прокурор звернувся до суду з 12 позовами про розірвання концесійних договорів. Прокуратура стверджувала,  що ці угоди – прихована оренда, що укладена в незаконний спосіб.

Загалом, з 12 договорів господарський суд Херсонської області визнав недійсними 10. Ще розгляд двох справ відкладено на вересень цього року. Таким чином суд розірвав концесійні договори, які комунальне підприємство уклало з 7 фізичними-особами підприємцями та трьома компаніями.

Прес-центр судової влади