Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Принципи єдиного статусу суддів як основа суддівської незалежності в контексті Рішення №3-р(ІІ)/2024 - лекція суддів КСУ (відео)

13 травня 2024, 09:33

Принципи єдиного статусу суддів як основа суддівської незалежності в контексті Рішення від 26 березня 2024 року № 3-р(ІІ)/2024 - цій темі присвятили свої виступи судді Конституційного Суду України Віктор Городовенко та Галина Юровська.

Під час лекції судді наголосили на ключових аспектах Рішення у справі про єдиний статус суддів в Україні. Зокрема, розповіли суть справи, про предмет конституційного контролю, юридичні позиції викладені у цьому рішенні.

Вони також акцентували на окремих нормах статей, визначених Законом України "Про судоустрій і статус суддів", зокрема, щодо єдності статусу для всіх суддів, незалежно від того, в якому суді вони працюють або яке місце суд займає в системі судоустрою.

Крім того, судді навели практику зарубіжних конституційних судів (Естонії, Литви, Латвії, Німеччини, Хорватії, Чехії) щодо розуміння принципу єдності статусу суддів та вимог забезпечення цього статусу, наголосивши на відмінностях в обсязі забезпечення гарантій незалежності суддів, а також розповіли про практику зарубіжних судів загального права щодо забезпечення гарантії незалежності судді.

Судді назвали окремі юридичні позиції викладені у рішенні, серед яких:

  • Судді виконують свої обов’язки на професійній основі, мають однаковий юридичний статус, основу якого становлять спільні елементи, незалежно від місця суду в системі судоустрою чи від адміністративної посади, яку суддя обіймає в суді.
  • Однаковість юридичного статусу усіх суддів обумовлена, зокрема, наявністю єдиного порядку набуття статусу судді, сукупністю прав та обов’язків судді, єдністю юридичних гарантій, які надають суддям можливість бути неупередженими, об’єктивними, безсторонніми та незалежними.
  • Єдиний статус суддів означає однаковість юридичного становища суддів в усіх аспектах, передусім однаковість їх гарантій незалежності та недоторканності, прав і обов’язків, вимог, обмежень, заборон та відповідальності.
  • Забезпечення гарантій незалежності та недоторканності суддів має базуватися на принципі єдиного статусу суддів, який не допускає, зокрема, вибірковості у забезпеченні цих гарантій та зниження їх рівня певній категорії суддів.
  • Конституційний Суд України вважає, що законодавець повинен унормувати питання статусу, організації, функціонування, діяльності судів та суддів відповідно до Конституції України й визначених нею принципів, гарантій незалежності та недоторканності суддів, запобігаючи передусім будь-якому впливу на судову владу та кожного окремого суддю як зі свого боку, так і з боку інших органів державної влади, їх посадових осіб й інших осіб.

Більш детальніше про зміст рішення, а також якого висновку дійшов Конституційний Суд України, розглядаючи цю справу, дізнавайтеся у лекції https://youtu.be/3xc2JX8GUdw.

Офіційний Telegram-канал Конституційного Суду України