Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Забезпечення соціального захисту громадян України, які перебувають на службі у ЗСУ та в інших військових формуваннях, а також членів їхніх сімей є пріоритетним завданням – голова КАС ВС

25 квітня 2024, 16:05

Плідна дискусія та професійний діалог у ході обговорення сучасних викликів в умовах дії воєнного стану допоможуть знайти оптимальні, дієві рішення, зокрема щодо питань захисту прав військовослужбовців та осіб, що постраждали від війни, які потребують швидкого реагування й ефективного вирішення у безпрецедентних реаліях сьогодення.

Про це зазначив голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час Міжнародної наукової конференції «Політика та право в умовах дії воєнного стану: пошук рішень», учасники якої обговорили наукові та практичні аспекти протидії агресії, захисту прав людини в умовах воєнного стану і пошуку рішень у нинішніх умовах.

Голова КАС ВС наголосив, що повномасштабне вторгнення російського агресора зумовило серйозні виклики та загрози для України – для свободи та демократії, територіальної цілісності, незалежності, державного суверенітету, економічної стабільності, ідентичності Української нації. Захисники Української Державності дорогою ціною – ціною власного життя та здоров’я – боронять наші кордони, відстоюючи загальноєвропейські демократичні цінності. Саме тому питання захисту прав військовослужбовців і осіб, які постраждали від війни, є надзвичайно актуальними. Адже захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.

Михайло Смокович відзначив, що адміністративні суди розглядають справи, що стосуються військовослужбовців і осіб, які постраждали від війни. Такі особи в час збройного протистояння з російським агресором змушені звертатися до адміністративних судів за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів, порушених суб’єктами владних повноважень.

Очільник КАС ВС також зауважив, що через велику кількість таких справ спектр проблем, які порушуються, є досить різноманітним. Зокрема, це справи, пов’язані з виплатою одноразової грошової допомоги військовослужбовцям та членам їх сімей, справи, пов’язані із соціальним захистом військовослужбовців та членів їх сімей, справи, які виникають з відносин публічної служби, що стосуються військовослужбовців, справи про пенсійне забезпечення військовослужбовців. І це не повний перелік публічно-правових спорів, у яких стороною є військовослужбовці та особи, які постраждали від війни. Вирішення конкретного спору, конкретної адміністративної справи потребує комплексного та ретельного підходу.

Насамкінець голова КАС ВС висловив переконання, що попри велику кількість дискусійних питань і необхідність напрацювання правових позицій у певних категоріях спорів адміністративні суди готові до будь-яких викликів, адже захист прав військовослужбовців та осіб, які постраждали від війни, – один із пріоритетних векторів Української держави, зараз в умовах збройного конфлікту та в перспективі – післявоєнного періоду.

Захід організував Український державний університет імені Михайла Драгоманова.

Верховний Суд