Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді завершився практичний курс для суддів і працівників апаратів адмінсудів «Стандарти міжнародного оподаткування: імплементація та застосування в Україні»

14 березня 2024, 15:39

Завершився практичний курс «Стандарти міжнародного оподаткування: імплементація та застосування в Україні» для суддів і працівників апаратів адміністративних судів України. Цей курс був розроблений спільно міжнародними експертами OECР, Верховним Судом, Всеукраїнською асоціацією адміністративних суддів, експертами Міністерства фінансів України та Офісу підтримки реформ при Міністерстві фінансів України і тривав із жовтня 2022 року до лютого 2024 року. Загалом було проведено 18 навчальних сесій у межах 4 модулів, на яких було більш ніж 80 слухачів – представників судової влади з різних куточків України.

Модератор та фундатор курсу – суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Наталія Блажівська – зазначила, що ця зустріч є підсумковою та завершує серію проведених унікальних навчань з міжнародних стандартів оподаткування. Доповідачка відзначила, що реалізація курсу була можлива завдяки відданості і професійності лекторів, експертів та підтримці ОЕСР.

Виступаючи з вітальним словом, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович наголосив, що такі навчальні заходи для суддів і працівників апарату судів адміністративної юстиції, лекторами-консультантами на яких виступають визнані фахівці у сфері міжнародного податкового права, є дуже важливими, оскільки сприяють оновленню та вдосконаленню знань.

Очільник КАС ВС висловив вдячність усім, хто долучився до створення й проведення цього курсу, а також усім, хто знайшов час і можливість на ньому навчатися. Окремо подякував ЗСУ, завдяки яким проведення такого курсу було можливим у цей час.

Науковий керівник курсу – секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Раїса Ханова зауважила, що розроблення, організація та проведення цього навчального курсу з податкового права є тільки початком на шляху до гармонізації та уніфіцікації міжнародного податкового права.

Раїса Ханова виступила зі спеціальною доповіддю, в якій зазначила, що знання, набуті на цьому практичному курсі, вже знаходять відображення в судових рішеннях, та висвітлила ту судову практику, в якій можна виокремити приклади комплексного застосування стандартів міжнародного оподаткування під час вирішення податкових спорів.

Крім цього, доповідачка навела статистичні дані, відповідно до яких розгляд та розв’язання адміністративних спорів становить 50 % усього навантаження Верховного Суду, а судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів – 50 % усього навантаження КАС ВС. Отже, четверта частина всіх справ, що надходять до Верховного Суду, – податкові спори. Попри таке велике навантаження, Верховний Суд продовжує забезпечувати єдність і сталість судової практики з питань правозастосування податкового законодавства.

З нагоди закінчення курсу на заході також виступили керівник Управління глобальних відносин та розвитку Центру податкової політики та адміністрування ОЕСР Бен Дікінсон, директор Департаменту міжнародного оподаткування Міністерства фінансів України Людмила Паламар, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України Данило Гетьманцев, президент ГО «Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів» Олександр Пасенюк, старший радник групи з розвитку кадрів для боротьби з BEPS практиками Управління глобальних відносин та розвитку Центру податкової політики та адміністрування ОЕСР провідний експерт ОЕСР Томас Балко, а також заступник голови Регіонального офісу Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) в Україні Міхал Фаленчик.

За підсумками закінчення курсу його учасникам було вручено сертифікати.

Верховний Суд