Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Презентовано Комунікаційну стратегію з медіації

08 вересня 2023, 12:02

Захід організовано Проєктом ЄС «Право-Justice» у співпраці із Проєктом ЄС «CONSENT».

Презентувала Стратегію фахівчиня у сфері бізнес- та публічних комунікацій Іветта Делікатна.

Вищу раду правосуддя під час заходу представляли члени Ради Олександр Сасевич, Оксана Блажівська та Алла Котелевець.

Під час презентації І.Делікатна розповіла про виклики та задачі комунікації медіації, результати ситуативного аналізу контексту та медіаполя, а також опитування стейкхолдерів та цільових груп, візуальну айдентику послуги, рекомендовані формати та канали комунікації медіації.

Зокрема, експерти констатували, що медіація є відносно новим методом вирішення конфліктів в Україні. Її практика, на жаль, не має належної масштабної підтримки та просування на системному рівні. Упродовж 30 років спостерігаються повільний розвиток медіації та обмежений відгук сторін конфлікту.

Членкиня ВРП Оксана Блажівська у своєму виступі зазначила, що прийняття в кінці 2021 року Закону України «Про медіацію» стало важливим кроком для української правової системи, оскільки відкрилася можливість ефективного врегулювання спорів, альтернативного судовому розгляду, що в свою чергу, дозволить розвантажити судову систему. Водночас, інститут медіації потребує подальшого законодавчого удосконалення, оскільки існуючий закон не визначає форми проведення медіації та її співвідношення з уже наявними альтернативними способами врегулювання спору.

За її словами, доцільно було б на законодавчому рівні передбачити, що до деяких категорій позовів в обов’язковому порядку має бути застосована досудова медіаційна процедура і лише потім, у випадку неможливості дійти консенсусу (вирішити спір) зазначеним шляхом – розгляд спору в судовому порядку. Досудова медіація може бути застосована у цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних спорах, у спорах з питань інтелектуальної власності.

Доповідачка зазначила, що потребує обговорення фахівцями у сфері медіації модель медіаційних центрів, які доцільно створити при судах. Доцільно також законодавчо урегулювати порядок виконання досягнутої медіаційної угоди.

Оксана Блажівська також акцентувала, що необхідно запровадити інститут суддів-медіаторів, які володітимуть професійними вміннями та навичками для врегулювання конфліктів. Задля підготовки суддів-медіаторів доцільно об’єднати зусилля національних шкіл професійної підготовки медіаторів, міжнародних партнерів, які вже мають успішний досвід у цій царині та Національної школи суддів України. 

Серед гостей заходу були також представники Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Верховного Суду, Офісу Генерального прокурора, НАДС, Ради суддів України, USAID, медіаторської спільноти та інші.

Довідково: 15 грудня 2021 року набрав чинності Закон України «Про медіацію». Закон визначає правові засади та порядок проведення медіації як позасудової процедури врегулювання конфлікту, принципи медіації, статус медіатора, вимоги до його підготовки та інші питання, пов’язані з цією процедурою.

Медіація — це один із видів альтернативного врегулювання спорів. За допомогою цієї процедури можна владнати конфлікт без звернення до формальної системи судочинства. Налагодити комунікацію між сторонами конфлікту та досягти згоди допомагає нейтральний посередник — медіатор.

Фото: Проєкт ЄС "Право-Justice” 

Вища рада правосуддя