Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Досудова доповідь має рекомендаційний характер, проте вона є дуже важливою для індивідуалізації покарання – суддя ВС

23 червня 2023, 14:25

Про співпрацю судової та пенітенціарної систем і виклики, які доводиться долати судам і органам з питань пробації у зв’язку зі збройною агресією росії в Україні, розповіла суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надія Стефанів під час Міжнародного пенітенціарного форуму.

Одним із таких викликів, за словами судді, є те, що через повномасштабне вторгнення росії, тимчасову окупацію частини території України та активні бойові дії деякі установи виконання покарань не мають можливості вийти на зв’язок чи доставити в судове засідання особу, стосовно якої розглядається кримінальне провадження. Утім, завдяки тісній співпраці місцевих загальних, апеляційних судів і Верховного Суду з органами пенітенціарної системи вдається знаходити шляхи для розв’язання проблемних питань, захисту прав засуджених, розгляду кримінальних проваджень у розумні строки, розв’язання інших процесуальних питань – таких як умовно-дострокове звільнення від відбування покарання чи перегляд судового рішення в апеляційному або касаційному порядку.

Надія Стефанів зауважила, що правовою основою судової пробації є Закон України «Про пробацію», ухвалений 2015 року. Після широкомасштабного вторгнення росії до цього Закону внесли зміни. Спікерка детальніше зупинилася на змінах щодо застосування норм закону стосовно трьох видів пробації: досудової, наглядової та пенітенціарної.

Суддя ВС зазначила, що за ухвалою суду представник уповноваженого органу з питань пробації складає досудову доповідь. Така доповідь забезпечує суд інформацією, що характеризує обвинуваченого, а також допомагає визначити міру покарання. Для ухвалення справедливого рішення і визначення покарання суд має враховувати дані про обвинувачену особу: в яких умовах вона перебувала, проживала, позитивні чи негативні характеристики, рекомендації органу з питань пробації. Згідно з практикою Верховного Суду досудова доповідь має рекомендаційний характер, проте вона є дуже важливою для індивідуалізації покарання.

Окрім того, Надія Стефанів зупинилася на тенденціях судової практики, які стосуються наглядової пробації. Вона зазначила про те, що після широкомасштабної російської агресії Верховна Рада України доповнила КК України статтями щодо злочинів проти основ національної безпеки України, зокрема ст. 111-1 «Колабораційна діяльність». Суддя зауважила, що поки компетентні органи розробляють пробаційні програми, суди при покладенні певних обов’язків на засуджених осіб за цією статтею застосовують умовні пробаційні програми. Спікерка навела приклади обов’язків, які покладають суди на засуджених в разі затвердження угоди зі стороною обвинувачення про визнання винуватості за колабораційну діяльність. На її думку, контроль за виконанням таких обов’язків органи пробації можуть включити в тактичний план виконання особливих обов’язків як частини пробаційної програми.

Насамкінець Надія Стефанів зазначила про те, що здійснювати судочинство під час війни непросто, як і непросто утримувати засуджених в установах виконання покарань чи в слідчих ізоляторах. Але суди роблять усе від них залежне, щоб захистити права таких осіб відповідно до європейських стандартів навіть в умовах війни.

До роботи заходу також долучився суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Володимир Король.

Міжнародний пенітенціарний форум організувало Міністерство юстиції України за підтримки Управління ООН з наркотиків і злочинності (UNODC) 21 червня 2023 року.

Фото надані організатором заходу.

Верховний Суд