Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Центр Барнахус – важлива інновація, спрямована на врахування інтересів дітей-потерпілих та дітей-свідків і на реалізацію завдань кримінального провадження

15 листопада 2022, 12:02

На цьому наголосила заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, член Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Валентина Щепоткіна під час пресконференції з нагоди відкриття в м. Києві Центру захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя для дітей, які постраждали або стали свідками насильства (за моделлю «Барнахус»).

Під час відвідин цього Центру Валентина Щепоткіна зазначила: дуже важливо, щоб при здійсненні кримінальних проваджень, учасниками яких є діти, що постраждали від злочину, пов’язаного з насильством, або діти, які стали свідками в таких злочинах, враховувалися їхні потреби, створювалися психологічно комфортні умови, зокрема для надання показань.

Модель «Барнахус» поєднує систему правосуддя та соціальну сферу, що залучені до роботи з випадками насильства й жорстокого поводження з дітьми, і являє собою «змішану форму організації», в якій поєднуються практики, правила та переконання різних інституцій.

За словами заступника голови ККС ВС, показання – одне з найважливіших джерел отримання доказів під час розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із насильством. Психологічно складно допитувати дітей, які стали жертвами чи свідками злочину, щоб не нашкодити їм, але водночас отримати всю можливу інформацію, що має значення для відповідного кримінального провадження. Не кожна доросла людина наважиться розповісти про насильство, вчинене щодо неї чи близьких їй осіб, не кажучи вже про дітей.

Тому створення таких центрів є важливим інноваційним кроком, спрямованим на врахування інтересів дітей-потерпілих та дітей-свідків і на реалізацію завдань кримінального провадження.

Центр Барнахус відкрито в межах пілотного проєкту «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей-постраждалих від насильства», який реалізується МБФ «Українська фундація громадського здоров’я», «Право на здоров'я» (HealthRight International) в Україні, фінансується Представництвом Дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні, за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх.

Довідково. Барнахус (або в перекладі «дім дитини») – це міждисциплінарний спеціалізований заклад, що створюється для проведення процесуальних дій з урахуванням відповідних положень КПК України в дружньому до дитини середовищі та в умовах, які мінімізують наслідки її травматизації, а також надання комплексної соціальної, психологічної, правової, медичної та інших видів допомоги і послуг дітям-потерпілим та свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із насильством. Уперше модель була реалізована 1998 року Ісландією, а потім і іншими країнами Північної Європи.

Міжвідомча координаційна рада з питань правосуддя щодо неповнолітніх – тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України, утворений згідно з постановою від 24 травня 2017 року № 357 з метою запровадження міжінституційної платформи для системного обговорення та вирішення проблемних питань розвитку правосуддя щодо неповнолітніх, прийняття узгоджених рішень, що відповідають інтересам дитини.

Верховний Суд