Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова влада повинна повірити сама у себе, – Олексій Маловацький

16 грудня 2021, 11:25

На цьому наголосив виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький в ексклюзивному інтерв'ю для видання «Апостроф».

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно кроків, які необхідно зробити, щоб українці більше довіряли судовій владі, в. о. Голови ВРП зазначив: «По-перше судова влада повинна повірити сама у себе. Однак, це неможливо зробити, доки вона не стане дійсно незалежною. Наразі її постійно розмінюють на якісь політичні пріоритети. По-друге, її треба зміцнити, залучивши молодих та амбіційних фахівців. Система вмирає, коли немає нового притоку кадрів».

За його словами, судова влада має отримати імунітет на декілька років – стільки часу, скільки необхідно витратити для того, щоб набрати нових суддів до першої та апеляційної інстанцій.

Олексій Маловацький зауважив, що рішення суддів досить часто несправедливо критикуються через те, що певне правове регулювання не передбачає можливості постановлення іншого рішення. «В такому випадку суд має приймати те рішення, яке передбачено законом. Це рішення має бути переглянуте в апеляційному та касаційному порядку. Після цього Верховний Суд може ініціювати питання зміни законодавства відповідно до сформованої судової практики, що дасть можливість після внесення відповідних змін у закони, отримувати передбачувані рішення судів», – сказав в. о. Голови ВРП.

«Суддям, які хочуть просуватися по кар'єрі, потрібно постійно підвищувати професійну кваліфікацію та вдосконалювати свої знання шляхом проходження відповідного тестування та здачі іспитів. Крім того, я б пропонував ввести для суддів жорстку спеціалізацію з розгляду судових справ», – резюмував Олексій Маловацький.

Також в. о. Голови ВРП відзначив, що потрібно займатися питанням судового адміністрування, адже навантаження суддів, фінансування судової влади, скільки грошей має коштувати одна справа, скільки помічників та секретарів має бути в суді – все можна прорахувати.

Повний текст інтерв’ю читайте за посиланням: https://bit.ly/3m7Zpxc

Вища рада правосуддя