Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з приводу фактів, повідомлених суддею Середино-Будського районного суду Сумської області

10 листопада 2021, 10:25

Суддя Середино-Будського районного суду Сумської області Теміров Черкас Мукаілович повідомив, що ним винесено постанову про визнання громадянина П. винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Після цього судді Темірову Ч.М. зателефонувала невідома особа, яка представилася громадянином П. та почала розмову про підстави притягнення його до адміністративної відповідальності, погрожуючи при цьому судді.

Після ще двох телефонних дзвінків, на які суддя не відповів, йому надійшло sms-повідомлення з погрозами у зв’язку з винесенням постанови у справі.

Згодом із того самого номера телефону судді зателефонував громадянин П. і запитав, на якій підставі він як в. о. голови суду та суддя, строк повноважень якого закінчився, перебуває у приміщенні Середино-Будського районного суду Сумської області. Повідомив, що в разі якщо він з’ясує, що суддя незаконно перебуває у приміщенні суду, звернеться до прокуратури зі скаргою та зробить все можливе, щоб суддя не зайшов до суду.

Суддя Черкас Теміров вважає, що дії громадянина П., а саме висловлювання погроз, звинувачення судді у безпідставному та незаконному перебуванні у приміщенні суду, пов’язані з винесенням постанови у вказаній справі та є втручанням у діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

На виконання вимог статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддя звернувся до ВРП та Генерального прокурора з повідомленням про втручання у його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя.

Під час перевірки встановлено, що за результатами розгляду повідомлення Ч.Темірова про втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя розпочато кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 Кримінального кодексу України (погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо судді, народного засідателя чи присяжного, а також щодо їх близьких родичів у зв’язку з їх діяльністю). Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні на цей час триває.

Пунктами 1, 2 Основних принципів незалежності судових органів, схвалених резолюціями 40/32 та 40/146 Генеральної Асамблеї ООН від 29 листопада та від 13 грудня 1985 року, передбачено, що незалежність судових органів гарантується державою та закріплюється в конституції або законах країни. Судові органи вирішують передані їм справи безсторонньо, на основі фактів та відповідно до закону, без будь-яких обмежень, неправомірного впливу, спонукання, тиску, погроз або втручання, прямого чи непрямого, з будь-якого боку і з будь-яких би то не було причин.

До повноважень ВРП статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

З огляду на вказане Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування кримінального правопорушення у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 КК України, за фактами, повідомленими суддею Середино-Будського районного суду Сумської області.

Вища рада правосуддя