Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення суддів Селидівського міського суду Донецької області про втручання в їхню професійну діяльність

10 листопада 2021, 09:45

До Вищої ради правосуддя звернулися судді Селидівського міського суду Донецької області Черков В.Г., Владимирська І.М., Капітонов В.І., Коліщук З.М., Переясловська Ю.А. з повідомленням про втручання в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя.

Судді зазначили, що до поліції надійшло повідомлення про замінування будівлі Селидівського міського суду Донецької області з вимогою про «звільнення полонених ополченців». Після цього було припинено роботу суду, працівників суду евакуйовано для обстеження будівлі на наявність вибухівки.

У повідомленні вказано, що оскільки владні та силові структури так званої ДНР розташовані переважно на території Ворошиловського району міста Донецька, у провадженні Селидівського міського суду Донецької області перебувають справи, пов’язані із ситуацією на сході України.

 Як убачається із тексту повідомлення, судді Селидівського міського суду Донецької області неодноразово зверталися із проханням щодо зміни визначеної підсудності розгляду справ, пов’язаних із ситуацією на сході України, та заявляли про наявність реальної загрози життю і здоров’ю суддів та їхніх близьких.

Судді вважають ці обставини втручанням в їхню діяльність щодо здійснення правосуддя та просять вжити відповідних заходів реагування, передбачених чинним законодавством.

ВРП визначає наявність або відсутність ознак втручання в діяльність судді в аспекті необхідності вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя, визначених Законом України «Про Вищу раду правосуддя». Разом із тим Рада не має повноважень здійснювати кримінально-правову кваліфікацію протиправних дій, які порушують конституційний принцип незалежності суддів, та визначати міру відповідальності за них.

Статтею 140 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що судді, члени їхніх сімей та їхнє майно перебувають під особливим захистом держави. Служба судової охорони, органи правопорядку зобов’язані вживати необхідних заходів для забезпечення безпеки судді, членів його сім’ї, збереження їхнього майна, якщо від судді надійде відповідна заява.

У пунктах 13, 14 Рекомендації CM/Rec (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов’язки від 17 листопада 2010 року зазначено, що потрібно вживати всіх необхідних заходів для забезпечення поваги, захисту і сприяння незалежності та неупередженості суддів.

З огляду на викладене ВРП вирішила звернутися до Служби судової охорони щодо невідкладного вжиття передбачених законом заходів із забезпечення особистої безпеки суддів та охорони приміщення Селидівського міського суду Донецької області, а також  до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, відкритому за фактом завідомо неправдивого повідомлення про мінування Красноармійського міськрайонного суду Донецької області та Селидівського міського суду Донецької області.

Вища рада правосуддя