Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя-спікер КГС ВС Сергій Жуков виступив на Східноукраїнському форумі з питань банкрутства

02 листопада 2021, 12:08

29 жовтня 2021 року суддя-спікер судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Сергій Жуков узяв участь у Східноукраїнському форумі з питань банкрутства.

Під час дискусії було обговорено питання мораторіїв та інших законодавчих обмежень у банкрутстві, судової практики у справах про визнання недійсними правочинів і повернення майна банкруту, особливостей відповідальності власників та керівництва підприємств-банкрутів за боргами підприємств. Також учасники заходу розглянули роль саморегулівних організацій у розвитку незалежної професійної діяльності й дисциплінарну відповідальність арбітражних керуючих.

Під час форуму Сергій Жуков виступив з доповіддю «Новітня практика Верховного Суду у справах про банкрутство щодо солідарної та субсидіарної відповідальності».

Суддя КГС ВС зупинився на особливостях застосування цивільно-правової відповідальності у вигляді солідарної та субсидіарної відповідальності в межах справи про банкрутство, проаналізувавши актуальну судову практику Верховного Суду.

Сергій Жуков розповів, на якій стадії розгляду справи про банкрутство можна ініціювати питання про притягнення керівника боржника до солідарної відповідальності. Розглядаючи висновки про застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду від 23.03.2021 у справі № 910/3191/20 та від 15.06.2021 у справі № 910/2971/20, можна дійти висновку, що право на подачу заяви про притягнення керівника боржника до солідарної відповідальності має арбітражний керуючий, який виконує повноваження розпорядника майна боржника, а також визнаний ухвалою господарського суду кредитор у справі про банкрутство.

Що стосується стадії розгляду справи про банкрутство, на якій можлива подача заяви про притягнення керівника боржника до солідарної відповідальності, залежно від заявника заява може бути подана:

  • арбітражним керуючим на стадії розпорядження майном боржника після призначення його для виконання повноважень розпорядника майна та після проведення ним аналізу фінансово-господарського стану боржника для виявлення ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства;
  • кредитором під час дії процедури розпорядження майном боржника після визнання його кредиторських вимог господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство.

Крім того, Сергій Жуков зосередив увагу на тому, що є предметом розгляду суду при зверненні арбітражного керуючого чи кредитора із заявою про солідарну відповідальність і що повинен довести заявник у своїй заяві про солідарну відповідальність керівника боржника.

Детальніше з презентацією можна ознайомитися за посиланням.

Верховний Суд