Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення голови Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області про втручання у професійну діяльність суддів

07 жовтня 2021, 10:10

Голова Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області Обревко Ліна Олександрівна повідомила ВРП, що у приміщенні суду виявлено невідомий предмет, зовні схожий на димовий пожежний датчик. У керівництва суду виникли підозри, що цей предмет може бути звуко- та відеозаписувальним пристроєм, незаконно встановленим у приміщенні суду. У зв’язку із цим керівник апарату суду викликав слідчо-оперативну групу.

Відомо, що слідчим Кременчуцького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом виявлення у загальнодоступному приміщенні Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області предмета, зовні схожого на спеціальний технічний засіб негласного отримання інформації, тобто за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 359 Кримінального кодексу України.

Слід наголосити, що відповідно до правової позиції Конституційного Суду України, висловленої в рішеннях від 1 грудня 2004 року № 19-рп/2004 та від 12 липня 2011 року № 8-рп/2011, конституційну гарантію суддівської незалежності щодо заборони впливу на суддів у будь-який спосіб треба розуміти як заборону щодо суддів будь-яких дій незалежно від форми їх прояву з боку державних органів, установ та організацій, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, фізичних та юридичних осіб з метою перешкодити виконанню суддями професійних обов’язків або схилити їх до винесення неправосудного рішення тощо.

Згідно зі статтею 359 Кримінального кодексу України незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації має наслідком кримінальну відповідальність. Суспільна небезпечність вказаного кримінального правопорушення полягає, зокрема, в посяганні на конституційні права та свободи громадян. Вчинення вказаного кримінального правопорушення щодо суддів, крім завдання шкоди окремим особам, спрямоване на підрив авторитету правосуддя в цілому.

До повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтею 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

З огляду на зазначене ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 359 КК України, за фактами, повідомленими головою Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області Л. Обревко.

Вища рада правосуддя