Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернеться до регламентного комітету Парламенту та до Офісу Генпрокурора щодо втручання в діяльність суддів

22 вересня 2021, 10:51

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення суддів Південно-західного апеляційного господарського суду Ярош А.І., Діброви Г.І., Принцевської Н.М. про втручання у їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя.

Підставою для звернення суддів стали дії помічника народного депутата України, а саме оприлюднення в соціальних мережах викривленої та недостовірної інформації. При цьому формат та зміст низки повідомлень підтримувалися самим народним депутатом України, а отже, розцінювалися ним як допустима і належна поведінка.

Судді вважають, що розміщення в соцмережах їхніх фото із зазначенням прізвищ у негативному контексті є прямим вручанням у діяльність, намаганням вплинути на безсторонність колегії суддів з метою спонукати до ухвалення рішення у конкретному спорі на користь певних осіб та спрямоване на дискредитацію судової влади, підрив авторитету правосуддя.

За повідомленням суддів зареєстроване кримінальне провадження про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України. Досудове розслідування проводиться слідчими відділу поліції № 5 Одеського районного управління поліції № 1 Головного управління Національної поліції України в Одеській області.

ВРП вважає, що повідомлені суддями обставини у сукупності та взаємозв’язку з діями народного депутата України, його помічника-консультанта та інших залучених осіб, які були присутні у судових засіданнях, а також системність таких дій можуть свідчити про намагання здійснити тиск та вплив на суддів під час розгляду конкретної справи.

ВРП наголошує, що існує чітка межа між свободою вираження думок і законною критикою, з одного боку, та неповагою й неправомірним тиском на судову владу, з іншого. Публічні особи, в тому числі громадські діячі, повинні утримуватися від заяв та дій, що можуть вплинути на незалежність судової влади та підірвати авторитет правосуддя. Оцінка й критика з боку посадової особи органу державної влади має здійснюватися в атмосфері взаємоповаги. Незбалансована критика є безвідповідальною та може підірвати довіру громадськості до судової системи.

Слід наголосити, що Вища рада правосуддя неодноразово звертала увагу, що в демократичній правовій державі органи державної влади, їхні посадові особи повинні утримуватися від інформаційних та політичних кампаній, заяв та дій, які можуть вплинути на незалежність судової влади та підірвати авторитет правосуддя в цілому.

За результатами розгляду вказаного питання ВРП вирішила звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України стосовно вжиття заходів щодо недопущення народним депутатом дій, які можуть бути розцінені як втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, а також до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, відкритому за повідомленням суддів Південно-західного апеляційного господарського суду.

Вища рада правосуддя