Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП вітає з річницею ухвалення Декларації про державний суверенітет України

16 липня 2021, 17:40

16 липня 1990 року Верховна Рада України першого скликання ухвалила Декларацію про державний суверенітет. Цей документ став відправною точкою історичних змін, визначальним кроком на шляху здобуття Україною державності.

Декларацією було підтверджено споконвічне прагнення українського народу жити в незалежній державі й самому визначати свою долю.

Проголосивши державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах, Декларація надала поштовх і напрямок процесу утворення незалежної держави. Суверенітет було офіційно визнано необхідною умовою подальшого розвитку української нації. Через рік розпочатий рух до свободи увінчався  ухваленням Акта проголошення незалежності України.

Декларація стала юридичним фундаментом для національного законодавства. Зокрема, визначила, що наша територія в існуючих кордонах є недоторканою, а єдиним джерелом державної влади є народ України і він має виключне право на володіння, користування й розпорядження національним багатством України. Від імені всього народу може виступати виключно Верховна Рада. Закріплювалося право на власні Збройні Сили, власні внутрішні війська та органи державної безпеки, підпорядковані Верховній Раді. Утверджувалась рівність всіх громадян перед законом, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять.

Основні принципи та положення Декларації були враховані під час прийняття Основного Закону країни 28 червня 1996 року. Зокрема, у третьому розділі Декларації закріплено принцип розподілу державної влади на законодавчу, виконавчу та судову, який пізніше був закріплений у шостій статті Конституції України. Цим було покладено початок процесу становлення та розвитку судової системи України.

Цінність Декларації у національній спрямованості – українська держава твориться як держава національного типу, держава, де традиції та звичаї української нації кладуться в основу суспільного устрою при гарантуванні прав національних меншин.

Зі святом. Працюймо злагоджено заради розбудови правової демократичної держави.

Вища рада правосуддя